zondag 10 december 2017

Vijf voor twaalf voor Land Invest. Pensioenfonds Ogeo Fund heeft andere koper | De Tijd

Land Invest Group balanceert op de rand van de afgrond. Eind dit jaar moet het bedrijf 18 miljoen euro betalen aan de aannemer MBG, een dochter van de bouwgroep CFE. Hoe de vastgoedgroep dat voor elkaar gaat krijgen, is onduidelijk. De totale schuld bedraagt 121 mi
ljoen euro. Dat is 80 procent van het balanstotaal. Een groot deel daarvan - 51 miljoen euro - bestaat uit leningen die op gulle wijze zijn verstrekt door Ogeo Fund, zijn belangrijkste financier en aandeelhouder.

Dat Luikse pensioenfonds is in een interne ruzie verwikkeld met het duo Van der Paal en Schaling. Dat blokkeert elke mogelijke reddingsoperatie voor het bedrijf. Ogeo heeft exclusieve gesprekken lopen voor de verkoop van zijn 50 procent in Land Invest aan Dominique Janne, een aan de Waalse PS gelieerde zakenman. Van der Paal en Schaling - die respectievelijk 20 en 30 procent bezitten - zijn dan weer in onderhandeling met een groep Vlaamse investeerders voor de overname van hun aandelen. Daardoor is Land Invest in een patstelling verzeild.
Ogeo Fund weigert ook de verkoop goed te keuren van de Slachthuissite, een kroonjuweel van Land Invest, aan een derde partij. Dat is niet alleen een streep door de rekening van Triple Living, het bedrijf van vastgoedbaron Dirk Cavens dat de site wil overnemen. De affaire is ook een blok aan het been van het Antwerpse stads- bestuur, dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Slachthuissite.


De gesprekken over de verkoop van de Slachthuissite zitten muurvast. Het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund, de belangrijkste financier en aandeelhouder van Land Invest, wil niet dat de deal met Triple Living doorgaat. De Luikenaars zijn er als de dood voor dat waardevolle projecten uit het bedrijf verdwijnen, omdat ze hun belang van 50 procent in Land Invest Group hebben 'beloofd' aan een derde partij: Dominique Janne. Die filmproducer en vastgoedondernemer, die ooit de drijvende kracht was achter het Brusselse filmfestival, heeft nauwe banden met de Waalse PS. Hij was een tijdlang operationeel directeur van het kabelbedrijf Voo, dat verwant is met de holdings Nethys en Publifin. Uit dezelfde hoek is ook Ogeo Fund afkomstig. Dat gaf Janne tot eind dit jaar het exclusieve mandaat om de boeken van de Antwerpse projectontwikkelaar te onderzoeken met het oog op een overname.

Vijf voor twaalf voor Land Invest | De Tijd


Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :