Landal GreenParks

vrijdag 4 april 2014

"Brugpensioen konden we ons eergisteren niet permitteren" - De Redactie

“De index beschermt de koopkracht van de overheid, niet die van de werknemer.” Met die woorden maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens het langverwachte debat met PS-
voorzitter Paul Magnette duidelijk dat hij het indexmechanisme behalve voor uitkeringen en pensioenen liefst afgeschaft ziet. Daarnaast noemde hij het brugpensioen een “roesmiddel” en vindt hij niet dat iemand die nog nooit heeft gewerkt recht op een uitkering heeft. Magnette benadrukte dan weer vooral de hervormingen die de regering-Di Rupo heeft doorgevoerd om het land en de economie weer op de rails te krijgen.

Behalve dat de officiële pensioenleeftijd op 65 moet blijven en dat de woonbonus ook na de 6e staatshervorming een vaste waarde moet vormen, verschilden de beide heren op zowat elk onderwerp van mening. Zowel wat de toekomst na de verkiezingen van 25 mei betreft, als de verwezenlijkingen van de regering-Di Rupo bleven de standpunten en het oordeel mijlenver uiteen liggen.

"In sommige gevallen kan brugpensioen een nuttig instrument zijn" Ook over het systeem van het brugpensioen liepen de meningen uiteen. “We moeten het brugpensioen niet integraal afschaffen”, vond Magnette. “De regering-Di Rupo heeft het systeem de voorbije jaren grondig aangepast. In sommige gevallen, zoals bij Ford Genk, kan het brugpensioen een nuttig instrument zijn.” “Een roesmiddel”, zo noemde De Wever het brugpensioen evenwel. “Zolang het in het medicijnkastje staat, kan niemand eraan weerstaan. Zelfs de N-VA niet. Dat is zoals de aftredingsvergoedingen voor parlementairen. Mensen van pakweg 52 op brugpensioen sturen kan niet. Wel moeten we een arbeidsmarkt creëren voor vijftigplussers. Het huidige model is op de lange termijn niet vol te houden. Wie dat wel denkt, is misschien socialistisch, maar zeker niet sociaal.”

deredactie.be video: "Brugpensioen konden we ons eergisteren niet permitteren"
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks