Landal GreenParks

vrijdag 4 maart 2011

Waalse gemeenten sluiten aan bij Vlaamse pensioenregeling

Waalse en Brusselse gemeenten mogen aansluiten bij de aanvullende pensioenregeling van de Vlaamse gemeenten.

Jarenlang beweerde de federale overheid dat de gemeenten maar aanvullende pensioenen mochten opbouwen voor hun niet vastbenoemde personeelsleden (die véél minder pensioen krijgen dan hun vastbenoemde collega's) als er eerst een federale wet zou zijn. En die kwam er maar niet.

De Vlaamse gemeenten en hun vakbonden en de Vlaamse regering besloten in 2008 dit te negeren en zo'n aanvullend pensioenstelsel uit te bouwen vanaf 2010, wet of geen wet. De privé-verzekeraars gooiden zich op die markt maar moesten het onderspit delven. Tachtig procent van de Vlaamse gemeenten en OCMW's sloten zich aan bij het aanvullend pensioenplan van de RSZPPO, de sociale zekerheidskas van de gemeenten, beheerd door Ethias en Dexia.





Het pensioenfonds van de provincie Antwerpen kon een tiental gemeenten verleiden. Inde provincie Limburg gaat het om 30 gemeenten.

De gemeenten zijn vrij om toe te treden en bepalen zelf hoeveel ze betalen. Zeven op de tien betalen een bijdrage van een procent, de rest twee tot drie en een enkeling al vier procent. De Waalse gemeenten geloven nu ook het federale verhaal niet meer. Onder hun druk stelt de RSZPPO het Vlaamse pensioenplan nu open voor Waalse en Brusselse gemeenten. (Dat leidt niet tot ‘noord-zuidtransfers': het gaat om individuele pensioenen op naam.)

Meteen is bewezen dat veel beslissingen kunnen worden genomen zonder dat de federale politiek tussenbeide komt. Aftredend federaal minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) gaf dat zelf toe. Een wet moet nog wel randproblemen aanpakken: vermijden dat dubbele pensioenen uitgekeerd worden, en de ‘Alkentruc' afblokken: gemeenten die tijdelijk personeel vlak voor het pensioen vast benoemen zodat ze een vastbenoemdenpensioen krijgen.

De eerste Waalse gemeente om zich aan te sluiten bij de Vlaamse regeling was Ans, de gemeente van burgemeester Michel Daerden. Hij zei terloops dat wie een deftig pensioen wil garanderen aan werknemers, aanvullende pensioenen moét opbouwen. De helft van zijn partij en van de Franstalige socialistische vakbond verketteren dat nog.

Daerden erkende dat de federale niet vastbenoemde ambtenaren nog gediscrimineerd worden.

François Florizoone, topman van de RSZPPO, droomt ervan dat zijn kas ooit mag werken voor alle overheidsdiensten.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks