Landal GreenParks

donderdag 17 maart 2011

Veilige beleggingen bestaan niet meer

Is de oplopende inflatie slecht nieuws voor pensioenfondsen en groepsverzekeraars? Zullen hun reserves snel smelten als sneeuw voor de zon?

Chris Verhaegen, secretaris-generaal van de European Federation of Retirement Provisions (EFPR) is duidelijk: "Hoge inflatie is altijd nadelig. Bij zo'n opstoot wordt het kapitaal aangevreten als de renteopbrengsten onvoldoende hoger gaan. En gezien de voorzichtige beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en groepsverzekeringen doet zich hier een probleem voor. Zij kiezen in belangrijke mate voor vastrentende beleggingen als obligaties."

In België beleggen pensioenfondsen 49 procent en groepsverzekeringen meer dan 70 procent in obligaties. Na de internetcrisis van tien jaar geleden en de financiële crisis van 2008-2009 werden pensioenfondsen door de toezichthouder sterk onder druk gezet om minder te focussen op de volatiele aandelen. "Elk pensioenfonds werd in de richting van obligaties geduwd", zegt Karel Stroobants, voormalig voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen (BVPI). "Gevolg is dat die fondsen en groepsverzekeringen ingeschreven hebben op obligaties met een zeer lange looptijd, tien tot vijftien jaar. Als de inflatie een aantal jaren hoge pieken scheert, dan smelten de pensioenreserves weg."

Vervolg


Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks