Landal GreenParks

vrijdag 4 maart 2011

Al 460 Vlaamse lokale overheden zorgen voor aanvullend pensioen voor hun contractuelen

Al meer dan 450 Vlaamse lokale overheden hebben voor hun contractuele ambtenaren een groepsverzekering afgesloten die hen een aanvullend pensioen biedt. Op die manier wordt de kloof met het pensioen dat hun collega's statutaire ambtenaren krijgen wat kleiner. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor de Provinciale en Plaatselijke Overheden (RSZPPO) hoopt samen met minister van Pensioenen Michel Daerden dat nu ook de Brusselse en Waalse lokale overheden zich zullen inschrijven op de groepsverzekering van Dexia Verzekeringen en Ethias.




Lokale overheden werken steeds meer met contractuele ambtenaren. Nog slechts 39 procent is statutair. En ook al doen contractuele en statutaire ambtenaren hetzelfde werk, de eersten hebben een veel kleiner pensioen dan hun collega's. Voor sommige categorieën ambtenaren bedraagt het pensioen van contractuelen de helft van wat vastbenoemde ambtenaren op rust krijgen.

Ook al bestaat er nog geen wettelijk kader voor een aanvullend pensioen voor contractuelen, hebben 460 Vlaamse lokale overheden - gemeenten, OCMW's, intercommunales of provincies - vorig jaar bij Dexia Verzekeringen en Ethias al een groepsverzekering afgesloten. Zij betalen via het RSZPP0 maandelijks 1 of 2 procent van het loon, waardoor de contractuelen een extra pensioen kunnen opbouwen.

Langs Brusselse en Waalse kant gebeurde dat nog niet. De gemeente van minister Daerden - Ans - doet dat als eerste nu wel. Het PS-regeringslid benadrukte donderdag op een persconferentie dat hij een wettelijk kader heeft uitgewerkt, maar dat het door de politieke situatie nog geen realiteit kan worden.

In totaal zijn er in België een 1.700-tal lokale overheden. Samen stellen ze ongeveer 200.000 contractuelen tewerk. De 460 Vlaamse lokale overheden betalen momenteel 4,5 miljoen euro voor de groepsverzekering. Mochten alle Waalse lokale overheden aansluiten, zou hen dat 17 miljoen euro kosten. Voor de contractuelen van de federale overheid en de deelstaten - die ook met de discriminatie geconfronteerd worden - is nog niets geregeld.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks