Landal GreenParks

zondag 30 januari 2011

Vlotte toekenning Inkomensgarantie voor Ouderen nodig

Gepensioneerden van 65 jaar met weinig bestaansmiddelen hebben onder bepaalde voorwaarden recht op de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO), een extra financiële tegemoetkoming. Minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) beloofde eind oktober 2010 een automatisering en uitbreiding van het systeem. Uit berichten in de media vandaag blijkt echter dat er met de toekenning van de IGO nog heel wat fout loopt. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!) zal Minister Daerden hierover ondervragen.

De IGO kan voor vele gepensioneerden een dankbare aanvulling zijn op de eigen bestaansmiddelen. De Rijksdienst voor Pensioenen onderzoekt automatisch of iemand die op zijn 65ste op pensioen gaat, recht heeft op de IGO. Wie vervroegd met pensioen gaat, en dat is de grootste groep, moest de IGO tot voor kort zelf aanvragen. In de herfst van 2010 kondigde Minister Daerden in het parlement aan dat ook voor die groep een automatisch onderzoek zou gebeuren zodra de gepensioneerde 65 jaar wordt. Bovendien beloofde hij te onderzoeken of zij die sinds de invoering van de IGO in 2001 vervroegd op pensioen gingen aanspraak konden maken op de IGO.

Volgens berichten in de media blijkt dat er met de toekenning van de IGO nog heel wat fout loopt. Vele gepensioneerden zijn niet op de hoogte van het bestaan van de IGO. Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt wil dat de IGO via een mediacampagne bij alle potentieel-rechthebbenden bekend wordt gemaakt. Hij zal de minister hierover ondervragen.

Groen! wijst er tevens op dat het door de IGO gegarandeerde inkomen nog steeds onder de armoededrempel ligt. Voor een alleenstaande bedraagt het IGO 916 euro en de armoededrempel 992 euro. Voor een samenwonende bedraagt de IGO 610 euro en de armoededrempel 744 euro. "Onze pensioenen behoren tot de laagste in Europa. De regering-Leterme heeft zowat alle belangrijke beslissingen inzake pensioenen links laten liggen," benadrukt Wouter De Vriendt. "Een op de vier gepensioneerden is kansarm. Hogere pensioenen zijn nodig om de bestaansonzekerheid bij senioren uit te bannen en een vlotte toekenning van de IGO is daarin een noodzakelijke eerste stap."



Peeters en Pichal (Radio 1) brachten een reportage over de IGO. Wouter De Vriendt was een van de gasten. Herbeluister hier de aflevering van vrijdag 28 januari 2011).

Wie contact wil opnemen met de Rijksdienst voor Pensioenen, kan terecht op het gratis nummer hieronder (er wordt gevraagd om uw uw rijksregisternummer en/of geboortedatum bij de hand te hebben) 0800 502 46 (van 8u30 tot 12u en van 13u tot 17u).
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks