Landal GreenParks

zondag 9 januari 2011

Sectorale pensioenplannen ingericht door een Fonds voor Bestaanszekerheid. - Premievrijstelling

Meryame Kitir stelde op 9 november 2010 een vraag aan de Minister van Pensioenen en Grote Steden omtrent Sectorale pensioenplannen ingericht door een Fonds voor Bestaanszekerheid. - Premievrijstelling.
(Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0031 - Zittingsperiode : 53 )

Vraag
De Wet Aanvullende Pensioenen (WAP) of wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, voorziet in een vrijstelling van de verzekeringstaks van 4,4% op de pensioenbijdragen voor zogenaamde "sociale pensioenplannen". Om van die vrijstelling te kunnen genieten moet een pensioenplan (zowel op bedrijfs- als op sectoraal niveau) aan enkele - strikte - voorwaarden voldoen: zo moet het bijvoorbeeld toegekend worden aan alle werknemers van het bedrijf (respectievelijk de sector), en moet het bepaalde solidariteitsprestaties voorzien, waaronder de financiering van de opbouw van de pensioentoezegging gedurende bepaalde periodes van inactiviteit, de vergoedingen van inkomstenverlies in bepaalde gevallen of de verhoging van lopende uitkeringen. Deze maatregel heeft dus een uitgesproken sociale doelstelling, met name de stimulering van sociale plannen. Naar verluidt zou de fiscale administratie echter alle sectorale pensioenplannen die ingericht worden door een Fonds voor Bestaanszekerheid de premievrijstelling toekennen, en dit ongeacht of ze voldoen aan de strikte sociale eisen in de WAP. Indien dat het geval zou zijn, zou via fiscale weg een belangrijke sociale stimulans ondergraven worden, vermits het voordeel dan niet meer resultaatgebonden is maar louter een kwestie wordt van juridische organisatie. Dat was destijds absoluut niet de bedoeling en kan ook nu niet de bedoeling zijn. (1) Wat is uw standpunt over deze gang van zaken? (2) Welke stappen overweegt u te ondernemen om de correcte toepassing van deze sociale stimuleringsmaatregel te garanderen?

Antwoord
Ik heb de eer het geacht lid te bevestigen dat ingeval een sectoraal pensioenplan, zonder een solidariteitsluik te voorzien, ingericht wordt door een Fonds voor Bestaanszekerheid er een vrijstelling is van de taks van 4,4% op de bijdragen. De bijdragen gestort door een Fonds voor Bestaanszekerheid zijn altijd vrijgesteld want het is op dat ogenblik gelijkgesteld met een openbare instelling en dit op basis van artikel 176/2, al.1, 6° van de code diverse rechten en taksen. Voor het bepalen van een standpunt ter zake en de te ondernemen stappen om een correcte toepassing van deze sociale stimuleringsmaatregel te garanderen heb ik de eer het geachte lid er op te wijzen dat dit tot de bevoegdheid behoort van de heer minister van Financiën (Vraag nr. 215 van 7 januari 2011).
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks