Landal GreenParks

zondag 2 januari 2011

Is uw groepsverzekering wel helemaal van ú?

U heeft ondertussen een aardige groepsverzekering of individuele pensioentoezegging opgebouwd. Nu het iets minder goed botert tussen u en uw partner, vraagt u zich echter af wat er met uw IPT zal gebeuren bij een echtscheiding...Waarover gaat het?

Een ‘dikke’ groepsverzekering. Wellicht zal u toch pas na de leeftijd van 45 jaar veel aandacht besteden aan uw extralegaal pensioen. Vaak wordt dan zelfs de volledige zgn. 80%-grens helemaal opgevuld met een groepsverzekering of IPT (individuele pensioentoezegging, oftewel een groepsverzekering ‘op maat’). Deze 80%-grens wordt voor het verleden dan trouwens ook nog eens opgevuld via een zgn. backservice, zodat de spaarpot die in de groepsverzekering zit vaak groot is. Hoe zit het echter als u morgen bv. zou scheiden? Moet u die mooie spaarpot dan verdelen?

Scheiding van goederen

Principe. Wie getrouwd is met scheiding van goederen zit doorgaans goed. De spaarpot die u in uw groepsverzekering aan het opbouwen bent, komt aan uzelf toe. U bent dus bij een eventuele echtscheiding geen enkele vergoeding verschuldigd aan uw ex-echtgeno(o)t(e). Hetzelfde geldt trouwens als het kapitaal in uw groepsverzekering bv. op uw 65ste uitbetaald werd.

Uw ex-echtgeno(o)t(e) heeft meebetaald? Dan liggen de zaken anders. Heeft uw ex-echtgeno(o)t(e) met zijn of haar eigen vermogen (een deel van) de premies meebetaald, dan kan hij of zij bij een echtscheiding vragen om hiervoor vergoed te worden. De voorwaarde is wel dat uw ex-echtgeno(o)t(e) dit moet kunnen bewijzen, bv. d.m.v. de betaling van premies via zijn of haar privérekening.

Getrouwd onder het wettelijk stelsel

Wat? Wie geen huwelijkscontract sluit, valt onder het wettelijk stelsel. U kunt in uw huwelijkscontract echter ook uitdrukkelijk kiezen voor het wettelijk stelsel. Dit komt er dan op neer dat ‘eigen’ is dat wat u had vóór het huwelijk en alles wat u erft of geschonken krijgt tijdens het huwelijk. Al de rest zit in principe in de gemeenschap. Om te weten hoe het zit met uw groepsverzekering hangt het ervan af of uw kapitaal reeds uitbetaald is, of uw groepsverzekering nog loopt, ...

Kapitaal is al uitbetaald. Werd het kapitaal van de groepsverzekering al aan u uitbetaald en bent u reeds met pensioen, dan komt het uitgekeerde kapitaal in de gemeenschap terecht. Bij een eventuele latere echtscheiding zal dit kapitaal dan m.a.w. verdeeld moeten worden.

Uw groepsverzekering loopt nog? In dit geval is de zgn. rechtsleer verdeeld en komt u in een juridisch ‘moeras’ terecht. Volgens de meeste juristen en (weliswaar beperkte) rechtspraak is het kapitaal dat u op het moment van scheiden opgebouwd heeft ‘gemeenschappelijk’. Andere juristen beweren daarentegen dat het opgebouwde kapitaal op het moment van scheiden ‘eigen̵ 7; is.

In de praktijk. Doorgaans wordt er een vergoeding afgesproken die vaak bestaat uit de helft van de ‘nettowaarde’ op dat moment. Aangezien een zgn. afkoop (of het opvragen van het kapitaal vóór het einde van het contract) sinds 2010 niet meer mogelijk is, kan men in principe discussiëren over wat de ‘nettowaarde’ is. Men zou bv. kunnen zeggen dat dit 78% is omdat er op het einde ongeveer 22% af gaat. Soms kan de ene echtgenoot de andere echter niet uitbetalen. Hierdoor krijgt de ex-echtgeno(o)t(e) een vordering die pas opeisbaar wordt bij de uitbetaling van het kapitaal.

Tip. Om discussies te vermijden, kunt u uiteraard een regeling opnemen in het huwelijkscontract.

Bent u gehuwd onder het wettelijk stelsel en loopt uw groepsverzekering nog, dan is het onduidelijk of de opgebouwde reserv e wel gemeenschappelijk is. Neem dus een regeling op in uw huwelijkscontract om discussies te vermijden.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks