Landal GreenParks

donderdag 27 januari 2011

IORP-Richtlijn over de overdraagbaarheid van pensioenen

Eurocommissaris Michel Barnier vindt het Nederlandse pensioenstelsel één van de meest dynamische van Europa, en volgens hem zal de Europese Commissie niets doen wat het stelsel in gevaar kan brengen.

“Eén Europa hoeft niet per se een uniform Europa te zijn,” benadrukte de Europese bestuurder tijdens een bijeenkomst van de PensioenFederatie in Brussel.

Hij refereerde daarbij aan de onrust in Nederland over de mogelijke gevolgen van het Europese consultatiedocument – het zogenaamde Groenboek Pensioenen - voor het Nederlandse stelsel.

Volgens hem zijn er op het consultatiedocument 1.600 reacties binnengekomen die op dit moment nog worden bestudeerd.

Barnier – verantwoordelijk voor de interne markt en diensten – gaf verder aan dat de EC eind dit jaar met een voorstel komt voor een aangepaste IORP-Richtlijn over de overdraagbaarheid van pensioenen.

Omdat slechts 78 Europese pensioenfondsen grensoverschrijdende regelingen hebben ontwikkeld gebaseerd op de oorspronkelijke richtlijn uit 2003, zal het nieuwe concept veel meer nadruk leggen op transparantie, om de voordelen beter zichtbaar te maken, legde Barnier uit.

Hoewel het aangekondigde voorstel ook regels voor solvabiliteit zal bevatten, zal de EC niet alle regels van Solvency II voorschrijven aan de pensioenfondsen, omdat ze vindt dat de hoofdzaak belangrijker is dan de vorm, benadrukte hij.

In dit verband relativeerde Karel van Hulle, hoofd verzekeringen en pensioenen bij de EC, het belang van de solvabiliteitsregels voor de Nederlandse pensioensector.

“Nederland heeft al zijn financieel toetsingskader en dat loopt vooruit op Solvency II,” oordeelde hij.

Barnier had daarvoor al opgemerkt dat het FTK de “inspiratiebron is voor het Europese kader voor pensioenwetgeving.”

De Eurocommissaris kondigde verder aan dat hij eind deze zomer komt met voorstellen voor wetgeving op het gebied van hedgefondsen, private equity en kredietbeoordelaars.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks