Landal GreenParks

donderdag 20 januari 2011

Interprofessioneel Akkoord 2011-2012 - Welvaartsvastheid sociale uitkeringen

De sociale partners hebben de bedoeling om met het sluiten van dit IPA een signaal van vertrouwen in de toekomst uit te zenden. Dit IPA moet bijdragen tot sociale stabiliteit in de schoot van de bedrijven. De ondertekende partijen engageren zich om hiertoe alle nodige initiatieven te nemen.

Welvaartsvastheid sociale uitkeringen

De wet op het Generatiepact voorziet dat tweejaarlijks de sociale uitkeringen, op advies van de sociale partners, aangepast worden aan de welvaart. Momenteel is door de overheid echter enkel en alleen een bedrag voor 2011 begroot. Bovendien nemen de sociale partners akte van de vaststelling van het Federaal Planbureau dat de wettelijke parameters waarop de welvaartsenveloppe is gebaseerd, niet overeenstemmen met de reële parameters die door hetzelfde Federaal Planbureau werden opgetekend. Ook de Studiecommissie voor de Vergrijzing heeft ondertussen in haar basisscenario de parameter betreffende de jaarlijkse productiviteitstijging verlaagd van 1,75% naar 1,5%.

Anderzijds wensen de sociale partners uitdrukkelijk aan te geven dat de overheid blijvend de nodige middelen moet voorzien om op een gerichte wijze voor specifieke en behartenswaardige situaties verbeteringen door te voeren. Gezien de moeilijke budgettaire toestand wensen zij voor 2011-2012 60% van de theoretische enveloppe in te vullen. Indien de overheid, na overleg met de sociale partners, zou beslissen om in 2012 de resterende 40% van de enveloppe vrij te maken, dan zal deze prioritair aangewend worden ter verbetering van de minima-pensioenen en ter financiering van de kosten verbonden aan de voorstellen inzake arbeidsongevallen.

Met deze voorstellen ter versterking van de 1ste pensioenpijler geven de sociale partners evenwel niet aan dat de toegang tot de 2de pensioenpijler uit het oog mag verloren worden.


Bij de invulling van deze begrotingsenveloppe (detail zie bijlage I) hebben zij zich laten leiden door de volgende uitgangspunten :
a. Prioriteit voor de minimum-uitkeringen, in het bijzonder op het vlak van de pensioenen;
b. Geen creatie van nieuwe noch een versterking van bestaande werkloosheidsvallen in de werkloosheidsverzekering;
c. Gezien de specificiteit van de arbeidsongevallen en de afgeleide effecten op de werkgeverspremies voor arbeidsongevallenverzekeringen wordt eerst een coherente regeling uitgewerkt om alle gevolgen perfect in rekening te kunnen brengen. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met het FAO en de vertegenwoordigers van de verzekeringsondernemingen.


Interprofessioneel Akkoord 2011-2012

Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks