Landal GreenParks

zondag 9 januari 2011

Het Europees pensioenprobleem: het volgende knelpunt dient zich aan - Pensioenuitgaven Europa dubbel zo groot als in BRIC-landen

Europa moet dringend zijn pensioenproblemen oplossen, zoniet dreigen de kosten van de overheidsfinanciering in de komende jaren fors te gaan stijgen. De Finse minister van financiën Jyrki Katainen, toch iemand waarvan we kunnen veronderstellen dat hij weet waarover hij praat, waarschuwt regelmatig voor de onhoudbaarheid van ons pensioensysteem.

Landen met een onbetaalbaar pensioensysteem gaan een hogere risicopremie moeten betalen op hun overheidsschulden dan landen die wel moeite doen op het vlak van pensioenen. Inderdaad, Katainen spreekt dan onrechtstreeks over een heruitgave van de Europese begrotingscrisis. Die crisissen raken we dus blijkbaar moeilijk kwijt.

De aan de ouderdom gerelateerde uitgaven bedragen in Europa bijna het dubbele van die in BRIC-landen. In Europa is sprake van 16,30 percent van het Bruto Binnenlands Product, ten opzichte van 14,20 percent als gemiddelde van de 49 landen. In de BRIC-landen is slechts sprake van een last van 8,70 percent van het BBP. Bovendien zal in Europa tot en met 2050 sprake zijn van een snellere stijging t.o.v. het BBP dan in de BRIC-landen, zo blijkt opnieuw uit een berekening van S&P.

Een bijkomend probleem blijkt in Europa de onderfinanciering van de pensioenfondsen te zijn. Katainen is van mening dat een afnemend aantal belastingbetalers onmogelijk in staat zal zijn om het toenemend aantal gepensioneeerden te betalen. Of met andere woorden: er zijn nog voldoende problemen waar een oplossing voor moet worden bedacht. Wie dacht dat we nu veilig thuis waren, zit dus goed fout.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks