Landal GreenParks

zondag 5 december 2010

Geldvragen: Als pensioenspaarder zou ik op twee paarden willen gokken.

Als pensioenspaarder zou ik op twee paarden willen gokken. Ik zou de helft van het fiscaal maximumbedrag willen beleggen in een risicoloze pensioenverzekering (met vaste minimumrente en winstdeelname) en de andere helft in een pensioenspaarfonds van een bank (zonder rente- of kapitaalsgarantie). Maar naar het schijnt is dat niet toegelaten. Klopt dat?

Het is wel toegelaten om verschillende pensioencontracten naast elkaar hebben, maar voor de berekening van de belastingvermindering komt per jaar inderdaad slechts één contract in aanmerking. Heb je op meerdere contracten gestort tijdens één kalenderjaar, dan moet je kiezen welk contract je invult op je belastingaangifte.

Wil je het fiscaal optimaal houden en tegelijkertijd ook de risico's spreiden, dan kan het een oplossing zijn om twee pensioenspaarcontracten naast elkaar te openen en afwisselend te storten op beide contracten: het ene jaar spijs je de risicoloze pensioenverzekering en het andere jaar stort je voor het pensioenfonds.

Ook binnen één pensioenformule kan je meerdere contracten openen met een verschillende risicograad en daar afwisselend op storten. Geef je de voorkeur aan de fondsformule, dan kan je kiezen tussen dynamische pensioenfondsen (ongeveer 70 procent aandelen), defensieve fondsen (ongeveer 30 procent aandelen) en neutrale fondsen (ongeveer 50procent aandelen) (zie hiernaast).

Kies je liever voor een pensioenverzekering, dan heb je bij Generali keuze uit twee varianten: de klassieke pensioenverzekering 'Generali Self Life' en de dynamische pensioenverzekering 'Generali Self Life Dynamico'. Beide bieden kapitaalsgarantie, maar bij de Dynamico-formule bedraagt het gewaarborgde rendement slechts 0,50 procent, tegenover 2,85 procent voor de klassieke pensioenverzekering.

Daar staat echter tegenover dat met de Dynamico-formule hogere rendementen mogelijk zijn in goede beursjaren. Zo werden in 2006 en 2007 respectievelijk 6,75 en 6,60 procent rendement uitbetaald voor de Dynamico-polis tegenover slechts 4,75 procent voor de klassieke pensioenverzekering.

Open je verschillende contracten, let dan goed op dat je voor elk van de contracten in vijf verschillende jaren een storting doet, want dat is wettelijk verplicht. Doe je dat niet, dan wordt het opgebouwde kapitaal aan het einde van de rit belast tegen het boetetarief van 33 procent.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks