Landal GreenParks

vrijdag 19 november 2010

Belgische Pensioenatlas schetst negatief beeld van huidige pensioenen

De eerste pensioenpijler is momenteel ondermaats en het tweedepijlerpensioen versterkt de ongelijkheden in de eerste pijler. Dat blijkt uit de Belgische Pensioenatlas, een analyse van de pensioenen door de onderzoeksgroep Pensioenbeleid van de K.U.Leuven, op vraag van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid.

Eerst de cijfers: het gemiddelde bruto eerstepijlerpensioen bedroeg in 2007 1.220 euro. Dat gemiddelde verbergt evenwel heel wat ongelijkheden. Zo krijgen gepensioneerde mannen gemiddeld 1.444 euro en vrouwen 1.037 euro. Terwijl gepensioneerden tussen 60 en 64 gemiddeld 1.537 euro krijgen, ontvangen 85-plussers gemiddeld maar 1.160 euro. Ook het verschil tussen zelfstandigen en ambtenaren is groot: gemiddeld 569 euro tegenover 2.227 euro.

De doelstelling van minimumbescherming van het Belgische pensioensysteem komt volgens het rapport in het gedrang door het bestaan van talrijke kleine pensioenen. Deze komen vaak voor bij zelfstandigen, al is dat maar voor een kleine groep problematisch.

Daarnaast blijkt het eerstepijlerpensioen er maar in beperkte mate in te slagen om de verworven levensstandaard te garanderen. Dat probleem kan gecompenseerd worden door een tweedepijlerpensioen via de werkgever, maar slechts 35 procent van de huidige gepensioneerde werknemers geniet van zo'n aanvullend pensioen.

Bovendien gaat het dan meestal om mensen met een hoog eerstepijlerpensioen, wat de ongelijkheid in de hand werkt. Hoewel het aantal aangeslotenen bij de tweede pijler in stijgende lijn gaat, is er nood aan verdere veralgemening, luidt het. Maar volgens de onderzoekers is ook verdieping nodig, want veel tweedepijlerpensioenen zijn aan de lage kant.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks