vrijdag 12 maart 2010

Zorgen over aanvullend pensioen : uitzending vrijdag 12 maart, 19.25u, Nederland 2

De meerderheid (60%) van de leden van het MAX Opinie Panel die nu of in de toekomst recht heeft op een aanvullend pensioen, is (zeer) bezorgd dat de dreigende pensioentekorten uiteindelijk zullen leiden tot een verlaging van dit pensioen.

Deze zorgen zijn significant groter bij panelleden van 50 tot en met 64 jaar (67%) dan bij panelleden van 65 jaar of ouder (53%).

Het consumentenprogramma Knelpunt besteedt daarom haar hele uitzending op vrijdag 12 maart aan die zorgen over het toekomstige pensioen. De zorgen worden onder andere voorgelegd aan Gerard Riemen, directeur van de vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en Kees de Lange van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen.
Zij gaan ook in op andere uitkomsten van het onderzoek, zoals de vraag wie er verantwoordelijk is voor de pensioentekorten. 80% van de ondervraagden vindt dat de pensioenorganisaties zelf verantwoordelijk zijn en blijven. En ook 80% vindt dat de overheid garant moet staan, mocht blijken dat de pensioenfondsen hun verplichtingen wat betreft de uitkeringen niet meer na kunnen komen.
Daarnaast vindt 47% van het MAX Opinie Panel dat ter zake kundige gepensioneerden zitting moeten krijgen in pensioenorganisaties.

Overige resultaten uit het onderzoek:
De meerderheid (60%) van het MAX Opinie Panel vindt dat er in pensioenorganisaties bestuursleden dienen te worden aangesteld die meer capabel zijn om het probleem van de dreigende pensioentekorten op te kunnen lossen. Andere veelgenoemde oplossingen zijn: pensioenfondsen dienen meer te sparen in plaats van (risicovoller) te beleggen (56%).

Om de door de economische en financiële crisis dreigende tekorten bij pensioenfondsen/verzekeringsmaatschappijen te bestrijden worden door het MAX Opinie Panel de volgende maatregelen aangegeven: het aanstellen van betere bestuurders van de fondsen (59%); meer sparen, minder beleggen door de fondsen (51%); het toetreden van ter zake kundige gepensioneerden in de besturen van de fondsen (47%) het toetreden van beleggingsexperts in de besturen van de fondsen (28%).

Achtergrond MAX Opinie Panel
Het Max Opinie Panel is bedoeld om snel en effectief de mening te kunnen peilen van 50-plussers die gebruik maken van het Internet, primair ten behoeve van Omroep MAX. De panelleden van het MAX Opinie Panel zijn bezoekers van de Omroep MAX website, die zich daar hebben opgegeven om periodiek deel te nemen aan online onderzoek.

- respons / representativiteit
Het MAX Opinie Panel bestaat op dit moment uit 2.383 panelleden. In totaal hebben 1.038 panelleden van 50 jaar of ouder aan dit onderzoek meegewerkt (respons 49%), waarvan:

510 panelleden van 50-64 jaar (50-plussers)
528 panelleden van 65+ jaar (65-plussers)
501 mannelijke panelleden
537 vrouwelijke panelleden

Volledige rapportage
Het MAX consumentenprogramma Knelpunt wijdt op vrijdag 12 maart een special aan het onderwerp pensioenen. De volledige rapportage van het onderzoek Pensioenen & AOW is te vinden op de website van het MAX Opinie Panel, Zie:
www.omroepmax.nl/opiniepanel/

Vragenlijst en rapportage zijn samengesteld door Evidens Onderzoekdiensten te Amsterdam

Knelpunt
vrijdag 12 maart 2010
19:25 uur
Nederland 2
http://www.knelpunt.tv/

Herbekijk hier de uitzending
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :