dinsdag 16 maart 2010

Vroeger met pensioen gaan moet financieel ontmoedigd worden

De regering wil doorwerken na het bereiken van de pensioenleeftijd niet langer ontmoedigen. Dat is echter maar één zijde van de medaille. Om meer mensen aan het werk te krijgen, is noodzakelijk dat vervroegd met pensioen gaan financieel moet ontmoedigd worden. Voor wie nu nog aan het werk is, ziet het er naar uit dat de leeftijd van pensionering een eindje in de toekomst zal worden opgeschoven

Stimuleren

UNIZO reageert positief op de voorstellen van premier Leterme om langer werken niet langer te straffen maar te stimuleren. "We leven langer; willen we onze pensioenen in de toekomst veiligstellen, dan moeten we dus langer aan de slag blijven," vat UNIZO-topman Karel Van Eetvelt de grote uitdaging samen. UNIZO verwijst echter ook naar de andere kant van de medaille: "niet alleen langer werken moet gestimuleerd worden, ook vroeger uittreden moet (financieel) ontmoedigd worden. Enkel dan zullen voldoende mensen langer bijdragen aan de onze sociale zekerheid om die veilig te stellen de komene jaren en decennia," waarschuwt UNIZO.

Rationalisering

De ondernemersorganisatie dringt ook aan op een rationalisering van de mogelijkheden tot vervroegde uittreding. "De excessen daaruit snoeien zou al veel helpen maar vergt moedige maatregelen."
UNIZO verwijst onder meer naar de recent besliste verhoging van de werkgeversbijdrage voor brugpensioen. Die houdt in dat werkgevers meer moeten betalen. Werknemers die brugpensioen aanvragen, blijven echter ongemoeid. Dat soort halfslachtige maatregelen zullen het probleem niet oplossen, besluit UNIZO.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :