woensdag 17 maart 2010

Toenemende levensverwachting en de gevolgen voor de controle van pensioenvoorzieningen

In verband met de toenemende levensverwachting van de bevolking en de eventuele invloed hiervan op de eerdere door het Actuarieel Genootschap opgestelde prognoses van sterftetrends heeft het NIVRA een memo opgesteld voor accountants die te maken hebben met de controle van pensioenvoorzieningen.

Achtergrond
Pensioenfondsen hebben in hun jaarrekeningen en staten te maken met (technische) voorzieningen die schattingen vormen van de waarde van de verplichtingen die een zeer lange looptijd hebben. Zowel voor certificerende actuarissen als externe accountants vormt de controle van deze technische voorzieningen een zeer belangrijk onderdeel van de jaarrekeningcontrole.

Vanwege gevoerde discussies tussen actuarissen en accountants over de toenemende levensverwachtingen van de gehele bevolking (CBS), en de eventuele bijstelling van eerdere door het Actuarieel Genootschap opgestelde prognoses van sterftetrends is door het NIVRA een memo voor accountants opgesteld. Dit memo over de materiële voorzienbare trend in de ontwikkeling van de levensverwachting gaat eerst in op (eerdere) uitingen van het Actuarieel Genootschap en DNB om vervolgens te komen tot een controlekader met uitgangspunten en een stappenplan.

Het NIVRA acht het belangrijk dat accountants die te maken hebben met de jaarrekeningcontroles van pensioenfondsen kennis nemen van de inhoud van dit memo, om zodoende een consistente en toereikende controle te kunnen uitvoeren op de technische voorzieningen bij pensioenfondsen.


nivra-levensverwachting-2010
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :