dinsdag 23 maart 2010

Pseudobrugpensioen lijkt onuitroeibaar

Om de Belgen langer te laten werken, moeten we het brugpensioen laten uitdoven. Daarover lijkt een consensus te groeien.

Maar ondertussen lukt het niet een veel kwalijker variant van het brugpensioen uit te roeien. Het gaat om het pseudobrugpensioen, ook wel bekand als Canady Dry.

Daarbij ontslaat het bedrijf een werknemer, maar betaalt het een supplement boven op zijn werkloosheidsuitkering. De jongste jaren werd ook een alternatieve techniek steeds populairder. Daarbij wordt tijdskrediet gecombineerd met een opleg.

Het Generatiepact voerde in 2006 forse heffingen in op de praktijk, om ze zo weg te belasten. Maar dat lijkt niet te lukken. In 2007 werd voor 2.601 personen die heffing zonder meer betaald. In 2008 steeg dat aantal tot 4.316. In 2009 telde de RVA al 'valse' bruggpensioneerden.

In gevallen werd tijdskrediet of loopbaanonderbreking gecombineerd met een aanvullende vergoeding. In 2.028 gevallen werd vertrokken van een werkloosheidsuitkering.

Ondanks de ontradende maatregelen komen er dus elk jaar nog een kleine 2.000 bij. Daarmee is de toename bijna even groot als bij de 'echte' bruggepensioneerden. Daar kwamen er vorig jaar bijna 2.200 bij.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :