dinsdag 16 maart 2010

NSZ: 65 plussers onbeperkt laten bijverdienen: voeg de daad bij het woord

“65 plussers moeten onbeperkt kunnen bijverdienen” zegt Leterme in het Laatste Nieuws. Het wordt inderdaad tijd dat diegenen die willen werken na hun pensioenleeftijd hiervoor worden gestimuleerd en onbeperkt kunnen verder werken met behoud van hun pensioen, zegt het NSZ. Er zijn zo’n 7 procent zelfstandigen ( of 64.000 op een totaal van 920.000) nog actief na 65 jaar. Bij werknemers is dat maar zo’n 0,7 procent. Veel zelfstandigen zijn dermate gepassioneerd door hun activiteit dat ze schrik hebben in een zwart gat te vallen indien ze stoppen maar daarnaast blijft nog steeds het gebrekkig pensioen in vergelijking met de werknemers zodat veel zelfstandigen noodgedwongen moeten blijven verder werken. Het wordt tijd dat men eindelijk de daad bij het woord voegt en alle mensen die nog willen werken na 65 stimuleert, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter NSZ.



Alles of niets
Heel wat werknemers gaan in de loop van hun carrière tijdelijk of definitief minder werken. Door allerlei onthaastingsmaatregelen zoals tijdskrediet en allerlei vormen van verlof zoals ouderschaps-, moederschaps- of vaderschapsverlof, palliatief verlof,… zullen zij vaak niet gans hun loopbaan fulltime werken.
Die mogelijkheden hebben de zelfstandigen niet, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ en zelf dochter van zelfstandigen boven de 70 jaar die nog steeds actief werken. Indien zelfstandigen stoppen, dan gaat men van een alles naar een niets verhaal. Vaak werken zelfstandigen tijdens hun loopbaan en zelfs op het einde van hun loopbaan van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en kloppen zij heel wat uren. Wanneer zij op pensioen gaan, dan gaat de zelfstandige van een meer dan fulltime job naar niets. Dit punt mag dan ook niet onderschat worden bij de zelfstandigen. Niet alleen kan men, indien men nog een goede gezondheid heeft, vaak moeilijk afscheid nemen van het werk dat men heel zijn leven lang met passie heeft gedaan, maar bovendien zit de schrik erin om ergens in een leeg gat te vallen. Zelfstandigen zijn het nooit gewoon geweest om af en toe op de rem te staan en andere zaken te gaan doen in hun leven, zelfstandigen bollen ook niet uit (zoals vaak voorkomt bij werknemers via deeltijdse arbeid of brugpensioen).

Pensioen zelfstandigen is nog steeds ondermaats
Het verschil tussen de actieve zelfstandigen en actieve werknemers na 65 jaar is nog steeds zeer groot. 64.000 zelfstandigen op 920.000 zelfstandigen zijn nog actief na hun 65ste. Dit is 7 % tov de 0,7 procent bij de werknemers. Dit is niet verwonderlijk vermits zeer veel zelfstandigen verplicht zijn om hun activiteit verder te zetten omdat hun pensioen hen niet toelaat om de eindjes aan elkaar te knopen. Vele zelfstandigen hebben ook niet de nodige financiële middelen gehad om een bijkomend pensioen op te bouwen. Bovendien moet een op de vier zelfstandigen rondkomen met een inkomen vergelijkbaar met het bestaansminimum.
Momenteel is het zo dat indien de zelfstandige werkt na zijn 65ste hij maar een jaarlijks beroepsinkomen van maximaal 17.149 euro mag hebben zoniet verliest hij (een deel van) zijn pensioen. Om de zelfstandigen aan te moedigen hun beroepsactiviteiten nog verder te zetten na de pensioenleeftijd, pleit het NSZ al lang om elke belemmering weg te nemen. Het wordt tijd dat men eindelijk de daad bij het woord voegt.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :