vrijdag 19 maart 2010

Nederlandse werknemer snapt noodzaak langer doorwerken beter


Het aandeel werknemers van 45 en ouder dat zegt door te willen werken tot 65 jaar is gestegen van 21 procent (2005) tot 36 procent (2008). Ook het aandeel ouderen dat aangeeft door te kunnen werken tot 65 jaar nam toe van 41 procent tot 50 procent.

Ook werkgevers zien steeds meer ruimte voor langer doorwerken. In 2009 vond 22 procent dat zij in geval van personeelsschaarste doorwerken tot het 65ste levensjaar moeten stimuleren; in 2000 en 2002 was dat nog slechts 13 procent.

Dit staat in de Arbobalans 2009, een publicatie van TNO samengesteld met subsidie van het ministerie van SZW.


Betaalbaar houden

Vergrijzing, ontgroening en het betaalbaar houden van het sociale stelsel in Nederland, is er de oorzaak van dat er nu veel aandacht is voor de arbeidsparticipatie van ouderen en de discussie over het ophogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

Langer doorwerken van oudere werknemers is momenteel één van de meest actuele onderwerpen. De stijging in het langer kunnen en willen doorwerken is vooral iets dat werknemers als logisch ervaren.


Doorwerken

Anno 2008 vindt echter maar één op de vijf werkgevers het voor de personele bezetting van belang dat werknemers tot het 65e levensjaar moeten kunnen doorwerken. Wel wordt gezien dat de financiële crisis hierop van invloed was, want vlak voor de crisis vond nog 32 procent van de werkgevers dat men bij personeelsschaarste werknemers tot 65 jaar moest stimuleren door te werken.

In 2005 was dat echter nog maar 15 procent. De crisis drukte klaarblijkelijk ook werkgevers op de realiteit dat die banen er wel eerst moeten zijn.


CAO

In 2008 zijn er wel meer cao afspraken gemaakt dan in 2006 over leeftijdspersoneelsbeleid en loopbaanombuiging. Ook trof iets meer dan de helft van de werkgevers met 10 of meer werknemers voorzieningen voor langer doorwerken.

Werknemers zelf geven aan dat ze langer kunnen doorwerken als het werk lichter wordt gemaakt. Werkgevers kiezen er dan vaak voor om oudere werknemers extra vrije dagen te geven (39 procent) of om gebruik te maken van een deeltijd-VUT of deeltijdpensioen (25 procent). Ook is de kortere werkweek populair (23 procent).
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :