vrijdag 19 maart 2010

Jong CD&V : Over de pensioenvisie van CD&V

“Versterken 1ste wettelijke pijler, 2de pijler als belangrijke aanvulling, Zekerheid voor (toekomstige) gepensioneerden, Betaalbaarheid pensioenen, Solidariteit tussen generaties, Aanmoedigen langer werken, Aandacht voor transparante systemen.”

Woensdag werd de pensioenvisie van CD&V bekend gemaakt door Marianne Thyssen en Sonja Becq. Het resultaat van een lange interne oefening waarbij ook JONGCD&V rond de tafel zit. Dat er veel tijd en werk geïnvesteerd is in het behandelen van deze grote uitdaging is terecht. Het werk is echter nog niet af. Een algemene visie met enkele goeie uitgangspunten is er, maar de concrete uitwerking moet nu volgen.

In het Groenboek Pensioenen (van de hand van een socialistische minister) staat te lezen dat, indien we onze pensioenen betaalbaar willen houden, het essentieel zal zijn om drie jaar langer te werken. CD&V stelt terecht dat het belangrijker is te kijken naar het aantal gewerkte jaren dan naar de leeftijd. De gemiddelde pensioenloopbaan in ons land bedraagt momenteel echter maar 38,3 jaar. We zullen dus nog wat inspanningen moeten leveren om die pensioenloopbaan van 45 jaar te realiseren. En over hoeveel jaar zo’n loopbaan minimum moet bedragen zullen we ons dan ook moeten uitspreken.

Van die loopbaanjaren zijn ook nog niet alle jaren gewerkt. Wat gelijkgestelde periodes betreft zullen we ook keuzes moeten maken. Dat we als Christendemocraten ruimte moeten voorzien om mensen ook een gerichte pauze te laten nemen is duidelijk. Maar wanneer die pauzes niet thematisch zijn, moeten we ingrijpen en durven knippen. En dan mag dat niet enkel gebeuren ten nadele van jongeren.

Keuzes zullen we overigens snel moeten maken. CD&V spreekt vaak over overgangsperiodes maar moet er rekening mee houden dat niet enkel oplossingen op lange termijn gevonden moeten worden. We zullen er namelijk ook al voor moeten zorgen dat de pensioenen betaalbaar blijven in 2015-2020. Indien we hier niet snel maatregelen nemen, komt de rekening volledig in de schoot van de jonge generatie te liggen.

Als we ons pensioenstelsel, en in het verlengde onze sociale welvaartstaat, willen behouden zullen concrete keuzes noodzakelijk zijn. Iedereen zal daarbij een bijdrage moeten leveren. De jongeren willen ook hun steen bijdragen, maar niet als enige. De eerste stap is gezet, de basisprincipes zijn er, nu zullen we de gedurfde maatregelen moeten nemen die trouw blijven aan die principes.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :