maandag 22 maart 2010

Jaarverslag 2009 Ombudsman Pensioen: in detail , deel 1 : IGO

Heb jij recht op de IGO?
Hoe moet ik dat weten!!
Zij moeten dat toch onderzoeken!

De Ombudsman Pensioenen behandelt niet enkel de individuele klachten van gepensioneerden, hij doet ook verschillende concrete suggesties aan de pensioendiensten. Dit kan bestaan uit een verbetering of aanpassing van de administratieve procedures, een klantvriendelijke communicatie met de gepensioneerden,... Een voorbeeld (zie Jaarverslag 2009, p. 55 – 58).
In de media en in officiële publicaties[1] wordt vermeld dat er meer en meer gepensioneerden zich onder de armoedegrens bevinden (het armoederisico bij gepensioneerden in België bedraagt 20%: 3% meer dan het Europees gemiddelde).
De IGO (Inkomensgarantie voor ouderen) is een uitkering die tot doel heeft financiële hulp te bieden aan gepensioneerden die niet over voldoende middelen beschikken en kan zo bijdragen om een bescherming te bieden tegen de armoede. Momenteel bedraagt de IGO een kleine 900 euro per maand voor een alleenstaande en ongeveer 600 per maand per persoon voor een samenwonende.
De Ombudsman wordt regelmatig geconfronteerd met klachten van gepensioneerden die, vaak door onwetendheid, hun recht op de IGO niet hebben laten gelden.
Bovendien is er, wanneer een rustpensioen voor de leeftijd van 65 jaar wordt toegekend, geen ambtshalve onderzoek naar de IGO. Dit onderzoek kan pas vanaf 65 jaar.
In deze gevallen doet de RVP geen ambtshalve onderzoek naar de IGO op 65 jaar. De gepensioneerde dient het uitdrukkelijk te vragen.
De Ombudsman stelt daarom twee mogelijke pistes van verbetering voor:

Ambtshalve onderzoek

Een verbetering zou erin kunnen bestaan om een ambtshalve onderzoek op te starten van het eventuele recht op een Inkomensgarantie voor ouderen voor alle gepensioneerde 65 plussers waarvan het bedrag van het pensioen doet vermoeden dat een IGO zou kunnen toegekend worden. 2010, het jaar van de Europese strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting is hiervoor het ideale moment.
Het Handvest van de sociaal verzekerde voorziet trouwens in een ambtshalve toekenning van sociale prestaties telkens dit materieel mogelijk is.

Informatiecampagne
Een andere verbetering zou kunnen bestaan uit het op stapel zetten van een grote informatiecampagne aangaande de IGO in alle nationale media1.
Dit zou de aandacht trekken van 65 plussers met een beperkt inkomen op het bestaan van dit pensioensupplement.
In afwachting van een dergelijke informatiecampagne kan de aandacht die u hieraan besteedt in uw media al een eerste aanzet zijn.
De betrokkenen uitnodigen om een aanvraag in te dienen voor de IGO kan bijdragen tot een verbetering van de levensstandaard van een aantal gepensioneerden.
De Ombudsman zegt dat 65 plussers met beperkte bestaansmiddelen een aanvraag van de IGO kunnen indienen. Werd de IGO eerder geweigerd dan nog kan de gepensioneerde er baat bij hebben omdat de IGO de laatste jaren sterk verhoogd werd.

[1] Ik verwijs hier naar de uitgebreide campagne die in het laatste kwartaal van 2009 in Nederland werd gevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit organisme kent in Nederland het ouderdomspensioen (AOW) en de Aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), te vergelijken met de Belgische IGO, toe.
[1] Zie cijfers uit het Jaarverslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting op de website http://www.armoedebestrijding.be/cijfers_aantal _armen.htm en “Toereikende pensioenen voor gepensioneerde huishoudens”, Centrum voor Sociologisch onderzoek KUL (CeSO), Jos Berghman, e.a., in Reeks Working papers FOD Sociale Zekerheid, 2009

Morgen deel 2:  Werken na mijn pensioen.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :