woensdag 17 maart 2010

Hoeveel bedraagt de inkomensgarantie voor ouderen (IGO)?

De IGO is een uitkering voor bejaarde personen die niet over voldoende middelen beschikken. Om in aanmerking te komen moet je 65 jaar zijn, Belg zijn, onderdaan van de Europese Unie, vluchteling, staatloze of van onbepaalde nationaliteit. Sommige andere nationaliteiten komen ook in aanmerking.

Een pensioenaanvraag geldt als IGO-aanvraag. Wie geen pensioenaanvraag indiende, moet zich aanbieden bij de gemeentelijke administratie of bij de Rijksdienst voor Pensioenen. Wie reeds een pensioen van werknemer of zelfstandige, een tegemoetkoming aan gehandicapten of het leefloon ontvangt, hoeft niets te doen. Op 65 jaar wordt uw recht op de IGO automatisch onderzocht.

Als u samenwoont met één of meer personen (echtgenoot, broer, zuster of een persoon die geen familie is), ontvangt u het basisbedrag van 7.186,77 euro per jaar of 598,90 euro per maand. Als u alleen woont, ontvangt u het verhoogde bedrag van 10.780,16 euro per jaar of 898,35 euro per maand.

Voor de berekening van de IGO houdt men rekening met uw pensioenen en uw andere bestaansmiddelen, én met die van de samenwonende personen. De kinderen voor wie kinderbijslag wordt betaald, zullen niet als samenwonenden worden beschouwd. Dit is ook zo voor de bloed- of aanverwanten in de rechte neergaande lijn die, hetzij met de aanvrager, hetzij met minderjarige kinderen of meerderjarige kinderen waarvoor kinderbijslag wordt genoten én de aanvrager samenwonen... Men houdt geen rekening met de volgende inkomsten : kinderbijslag, hulp van het OCMW, onderhoudsgelden tussen ascendenten en descendenten, oorlogs- en gevangenschapsrenten, tegemoetkomingen aan gehandicapten, verwarmingstoelage.

Als u met één of meer personen samenwoont, krijgt u een algemene vrijstelling van 625 euro. Als u alleen woont, bedraagt ze 1.000 euro. Van uw pensioen, net als van dat der samenwonenden, wordt 90 % van het werkelijk betaalde bedrag in aanmerking genomen. Ook houdt men rekening met uw onroerende goederen als het kadastraal inkomen hoger is dan 743,68 euro (plus 123,95 euro per kind ten laste). Met de eventuele spaargelden houdt men enkel rekening als die meer bedragen dan 6.200 euro, met 4 % voor de schijf tussen 6.200 en 18.600 euro en met 10 % voor wat 18.600 euro overschrijdt.

Recht op de IGO geldt voor wie werkelijk en permanent in België verblijft. Een verblijf in het buitenland van minder dan 30 dagen per kalenderjaar is toegestaan.

Meer info op de site van de pensioendiensten: http://www.rvponp.fgov.be/ .
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :