maandag 15 maart 2010

Geef de gepensioneerden het pensioen waar zij recht op hebben

Alles samen ontving de Ombudsdienst Pensioenen 1 689 verzoeken. Hij kreeg het voorbije jaar meer klachten (45 %) over de vaststelling van het pensioen dan over de betaling (34 %) ervan. Iets minder dan de helft (48 %) van de ontvankelijke dossiers bleek gegrond en voor 88 procent van die gegronde klachten werd voor de klager een positief resultaat bereikt.
De klager wordt ook redelijk snel bediend: in geval het een gegronde klacht betreft, bedraagt de gemiddelde behandelingsduur door de Ombudsdienst 3 maanden. “Het minimumpensioen, toegelaten arbeid, Inkomensgarantie voor Ouderen zijn gevoelige punten die traditioneel veel klachten uitlokken", klonk het bij de voorstelling van het jaarverslag 2009.

De Ombudsdienst Pensioenen doet ook elk jaar een aantal aanbevelingen en suggesties. De Ombudsman werd ook dit jaar regelmatig geconfronteerd met klachten van gepensioneerden met beperkte financiële middelen die geen IGO genieten hoewel zij er aanspraak op kunnen maken. Tony Van Der Steen suggereert dan ook een actie te ondernemen. Hij stelt voor automatisch het onderzoek naar het recht op Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) op te starten voor alle 65 plussers waarvan het pensioenbedrag doet vermoeden dat een IGO kan toegekend worden.

Ook stelt hij voor het recht op minimumpensioen nog meer toegankelijk te maken door alle gewerkte jaren in om het even welke hoedanigheid mee te tellen. De Ombudsman stelt zich de vraag of één enig minimumpensioen voor alle stelsels denkbaar is. Zeker in dit Europees jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting stelt hij de vraag of het denkbaar is dat de administraties en de wetgever een tandje bijsteken om het armoederisico bij gepensioneerden te verminderen.

Onder bepaalde voorwaarden voorziet de wet ook dat de gepensioneerde intresten kan krijgen in geval van laattijdige betaling van het pensioen. “Spijtig genoeg moet de gepensioneerde die intresten nog altijd zelf vragen.” Tony Van Der Steen pleit dan ook voor het spontaan toekennen van intresten.

Ook werken na het pensioen boven de toegelaten grens kan meer pensioen opleveren, weet Tony Van Der Steen. De Rijksdienst voor Pensioenen is bijgedraaid nadat ik een aanbeveling gedaan heb om het geweer van schouder te veranderen wanneer de gepensioneerden nog werken boven de toegelaten grens en daardoor hun pensioen verliezen. Ik trek de aandacht van deze gepensioneerden op het feit dat zij nu de periode van werk, kunnen laten bijtellen bij hun pensioen.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :