donderdag 18 maart 2010

Deelname Maggie De Block (open vld) actualiteitscollege KU Leuven

Op 16 maart ll nam Maggie De Block (OpenVld) deel aan een actualiteitscollege van de leergang pensioenrecht, KU Leuven. Het thema van het college was : “De verdeling van de aanvullende pensioenrechten bij scheiding”.

De aanleiding voor de organisatie van deze avond, was de recente invoering van de schuldloze echtscheiding. Daarin wordt immers bepaald dat de onderhoudsuitkeringen beperkt worden in tijd. Op vandaag bestaat er geen wettelijke regeling rond de verdeling van de aanvullende pensioenrechten, noch in de echtscheidingswet noch in de Wet op de Aanvullende Pensioenen.

We kunnen twee belangrijke maatschappelijke evoluties niet negeren. Enerzijds worden we geconfronteerd met een toenemend aantal echtscheidingen, anderzijds neemt het belang van een aanvullend pensioen, bovenop het wettelijke, alsmaar toe.

Open VLD pleit trouwens al jaren voor de invoering van een pensioensplit. Nog altijd stellen we vast dat vrouwen hun loopbaan vaker onderbreken dan mannen hun loopbaan om zorgtaken op zich te nemen. Zij staan hierbij evenwel niet stil bij de gevolgen van die keuze op hun later pensioen. Vrouwen hebben hierdoor gemiddeld een lager pensioen dan mannen. Om beide partners bewust te maken van de financiële gevolgen van die keuze, pleit Open Vld voor een gelijke verdeling van de pensioenrechten tussen de partners.

Door deze pensioendeling wordt de beroepsactieve partner financieel mee verantwoordelijk voor de keuze van de andere partner om minder te werken teneinde zorg en arbeid beter te kunnen combineren. Wie dus zijn carrière onderbreekt of zijn professsionele activiteit tijdelijk op een lager pitje zet, wordt daarvoor deels gecompenseerd met pensioenrechten van de partner die wel voltijds is blijven werken.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :