woensdag 17 maart 2010

Commentaar : Arme gepensioneerden (Eric Donckier)

Eerste minister Yves Leterme is er voor gewonnen dat 65-plussers die dat willen, onbeperkt kunnen bijverdienen. Nu is dat niet mogelijk, ze mogen slechts beperkt bijverdienen, anders verliezen ze (een stuk van) hun pensioen.

Met zijn pleidooi neemt Yves Leterme een oud voorstel van Open Vld over. Of er ook iets van in huis komt, is afwachten. De socialistische vakbond verzette zich meteen omdat gepensioneerden die blijven werken, het werk van jongeren afnemen. Men mag aannemen dat de PS als bondgenoot van het ABVV dat argument zal overnemen.

Maar misschien zal het ooit wel moeten. Het Belgisch wettelijk pensioen is van de laagste in Europa. Terwijl het leven hier van de duurste in Europa is. Dat maakt dat veel gepensioneerden, zeker wanneer ze geen eigen huis hebben, het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De Ombudsdienst Pensioenen herinnerde daar gisteren nog maar eens aan bij de voorstelling van het jaarverslag 2009. Het armoederisico bij gepensioneerden in België loopt op tot 20 procent of één gepensioneerde op vijf, dat is 3 procent hoger dan het Europese gemiddelde waarin ook de pensioenen uit de zogenaamde arme landen verrekend zitten.

Eigenlijk zou het wettelijk pensioen moeten opgetrokken worden. Maar dat zit er de komende jaren niet in. De overheidsfinanciën schrijven in het rood. Er moet dringend bespaard worden, iedereen is het daarover eens. Maar waar? De enige voorstellen die men hoort, is dat de overheid extra geld moet uittrekken. Voor meer scholen en dus ook meer leerkrachten. Voor meer politie op straat. Voor een versterking van de dijken. Voor veiligere spoorwegen. Voor wegen zonder gaten.

De enig mogelijke oplossing op korte termijn is de verdere uitbouw van de tweede pensioenpijler, die van het aanvullend pensioen. Dat is een zaak van werkgevers en vakbonden. In plaats van hun tijd te verliezen aan het eenheidsstatuut, zouden ze hier werk van moeten maken tijdens hun interprofessioneel overleg van dit najaar over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de komende jaren.

Nu, daar hebben de huidige gepensioneerden zonder aanvullend pensioen geen boodschap aan. Het liberale en door premier Yves Leterme overgenomen voorstel om ze onbeperkt te laten bijverdienen, brengt wel soelaas. Nu ligt dat voorstel gevoelig gezien de hogere jeugdwerkloosheid. Maar wanneer de economie herneemt dan is dat in het licht van de vergrijzing wél een goed voorstel, want dan riskeren we een tekort aan geschoolde arbeidskrachten die willen werken.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :