vrijdag 19 maart 2010

Ambtenaren van niveau A werken 1,5 jaar langer

Vlaamse ambtenaren zijn gemiddeld 60 jaar en 5 maanden als ze met pensioen gaan. Voor de niveaus B, C en D verschilt de gemiddelde pensioenleeftijd in de 13 ministeries van de Vlaamse Gemeenschap nauwelijks. Opmerkelijk is echter dat de ambtenaren van niveau A gemiddeld wel 1,5 jaar langer werken dan hun collega’s.

Dit blijkt uit een schriftelijk vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes (CD&V) aan minister van bestuurszaken Geert Bourgeois. De redenen om vervroegd met pensioen te gaan zijn divers: de persoonlijke gezondheidssituatie, de gezins- of werksituatie. De Vlaamse overheid start een bijkomend onderzoek naar het effect van reeds bestaande maatregelen zoals telewerken of eindeloopbaanverlof om ambtenaren langer te laten doorwerken, en naar de motieven om al dan niet vervroegd met pensioen te gaan.

Ook bij de onderhandelingen over het sectoraal akkoord voor 2010-2012 wil de minister nieuwe maatregelen voorstellen. De mogelijkheid een rol als coach voor jonge collega’s op te nemen, vindt Ward Kennes alleszins een interessante piste: “Op die manier zorgen we ervoor dat jobs boeiend en uitdagend blijven. Dit is ongetwijfeld een doorslaggevende factor voor mensen om langer te blijven werken”.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :