zaterdag 13 maart 2010

ABVV : "Willen het hebben over volwaardige pensioenen"

De socialistische vakbond ABVV wil niet weten van het voorstel van premier Yves Leterme (CD&V) om 65-plussers onbeperkt te laten bijverdienen. Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw moeten in eerste instantie de pensioenen omhoog.

"Wij moeten het als sociale gesprekspartners hebben over waardige pensioenen, volwaardige pensioenen, niet over onbeperkt bijklussen", zegt De Leeuw. "Het kan niet zijn dat de pensioenen te laag zijn en dat men moet bijwerken."

Het ABVV legt andere prioriteiten. "Als je ziet welke jobs wij moeten redden elke dag, en hoe we moeten strijden voor het behoud van jobs, als je ziet hoeveel jongeren op de arbeidsmarkt komen, dan moet dat de prioriteit zijn."

Leterme wil dat gepensioneerden worden gestimuleerd om extra te werken. "Laat ons ervoor zorgen dat 45-plussers die afgedankt worden nog een kans krijgen", repliceert De Leeuw.

"Onbeperkt bijverdienen na pensioen"
In een interview in Het Laatste Nieuws zegt Leterme dat hij vindt dat 65-plussers moeten kunnen bijverdienen en dat hij daar iets wil aan doen. Als mensen willen doorgaan met werken "moeten we dat stimuleren in plaats van het af te remmen", aldus de premier.


Belga Gepensioneerden mogen nu maar een beperkt bedrag verdienen per jaar. Als ze dat overschrijden, verliezen ze een deel van hun pensioen.

Leterme is het met minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) eens dat de werkelijke pensioenleeftijd met drie jaar moet stijgen, maar vindt het verhogen van de wettelijke pensioenleeftijd tot 67 "een fetisj en op dit moment geen prioriteit".

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt de "stimulatie" waar Leterme op aanstuurt, een goed signaal. "Het wordt inderdaad tijd dat diegenen die willen werken na hun pensioenleeftijd hiervoor worden gestimuleerd en onbeperkt kunnen verder werken met behoud van hun pensioen", zegt het NSZ.

Bekijk
Mogen 65-plussers onbeperkt bijklussen?
ABVV wil vooral hogere pensioenen
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :