maandag 8 februari 2010

Sp.a erkent: het Zilverfonds bestaat niet! (LDD)

De sp.a heeft vandaag erkend wat iedereen al lang wist: het befaamde Zilverfonds, ooit gelanceerd door sp.a’er Vande Lanotte als wondermiddel om de vergrijzing te betalen, zal niet volstaan om de toekomstige pensioenen betaalbaar te houden. Maar in plaats van het probleem van de vergrijzing nu aan te pakken kiest de huidige generatie van socialistische politici ervoor de rekening van de vergrijzing door te schuiven naar de kleinkinderen van onze kleinkinderen. Dat blijkt uit het pensioenplan dat de sp.a vandaag presenteert.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: “De sp.a wil dat elke werknemer, zowel in de publieke als in de privésector, op korte termijn recht krijgt op een aanvullend pensioen. Dat klinkt mooi, maar ze wil dit financieren via nieuwe bijdragen. Dat is waanzin. Onze loonlasten zijn nu al de hoogste ter wereld! Wil de sp.a soms nog meer fabrieken en jobs uit ons land verjagen?”

Hoe de overheid deze nieuwe lasten zou moet beheren – via kapitalisatie of repartitie – heeft de sp.a nog niet uitgemaakt.

Dedecker: “De hamvraag over kapitalisatie of repartitie wordt als een hete patat doorgeschoven, omdat dit net een debat is dat sp.a niet aandurft. Zij kunnen niet langer uitleggen waarom het pensioen van 1,7 miljoen gepensioneerden geplafonneerd is, terwijl dat voor 425.000 ambtenaren niet geldt. Het zijn net de ambtenarenpensioenen die het meeste doorwegen in ons huidige repartitiestelsel en de vergrijzingskost schrikbarend maken.”



40-jarige loopbaan


Wat sp.a voorstelt als langetermijnvisie is wat LDD op een zo kort mogelijke periode verwezenlijkt wil zien: een basispensioen dat voor iedereen (zonder onderscheid tussen werknemer, ambtenaar of zelfstandige) gelijk is en dat wordt berekend op basis van 2,5 procent per jaar dat de rechthebbende effectief heeft gewerkt.

Dedecker: “Dat betekent dat als je 40 jaar effectieve arbeid hebt verricht, dat je dan 100 procent van het wettelijke basispensioen krijgt. Dit naar analogie met Nederland. Dat pensioen wordt dan aangevuld met het gekapitaliseerde luik dat men zelf gedurende zijn loopbaan heeft opgebouwd”

Zilverfonds

Opvallend in het plan van de sp.a is de totale afwezigheid van het Zilverfonds. Het Zilverfonds werd in 2001, in volle Paarse euforie, door premier Verhofstadt en zijn begrotingsminister Vande Lanotte opgericht om vanaf 2010 de stijgende kosten van de vergrijzing te helpen betalen. Het zou gespijsd worden met begrotingsoverschotten.

“Vandaag blijkt dat we nergens staan met de voorbereiding van de vergrijzing. Zelfs de sp.a rept in haar pensioenplan met geen woord over dat Zilverfonds. De voorbereiding van de vergrijzing moest reeds jaren geleden gestart zijn. Vandaag nieuwe loonlasten bepleiten om je eigen fouten uit het verleden te verdoezelen is dan ook hypocriet,” besluit Jean-Marie Dedecker.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :