woensdag 3 februari 2010

Grensoverschrijdende pensioenfondsen: Krijg het voor elkaar

Traag maar zeker worden grensoverschrijdende pensioenfondsen een realiteit vier jaar na de deadline voor de omzetting in nationale wetgeving van de EU-Richtlijn (2003/41/EG) betreffende de werkzaamheden en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP’s). België heeft de
Richtlijn omgezet door een nauwgezette toepassing van de veiligheids- en informatieprincipes ten voordele van de aangeslotenen van pensioenregelingen te combineren met de nodige organisatorische en financieringsflexibiliteit vereist door de diversiteit in sponsors
en hun aanvullende pensioenregelingen.


Hewitt heeft meerdere haalbaarheidsstudies uitgevoerd en werd niet geconfronteerd met onhaalbare hindernissen. Het OFP is nu echt een grensoverschrijdend pensioenvehikel. De huidige activiteiten hebben zowel betrekking op vastebijdrage- als op vasteprestatie- en cash balance” regelingen, met inbegrip van de overdracht van activa voor verleden diensttijd.

Er is vaak een zekere weerstand bij lokale stakeholders die zich zorgen maken omtrent de overgang naar onbekende en als riskant ervaren grensoverschrijdende regelingen. Een eerlijke en open communicatie is heel doeltreffend om vaak ongegronde weerstand te overwinnen.

Verder is het van belang om ervoor te zorgen dat lokale stakeholders zoveel mogelijk betrokken worden bij de governance van de nieuwe grensoverschrijdende IBP’s.



Grensoverschrijdende pensioenfondsen: Krijg het voor elkaar Hewitt Belgium Newsletter January 2010 NL
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :