woensdag 3 februari 2010

Belgen meest tevreden over gezondheidszorg, relatief tevreden over het pensioenstelsel en verwachtingen minder rooskleurig

Van alle Europeanen zijn de Belgen het meest tevreden over hun nationale gezondheidszorg. Dat blijkt uit een opiniepeiling die de Europese Commissie organiseerde in mei en juni vorig jaar. In elke lidstaat werden ongeveer duizend mensen ondervraagd over hun sociale situatie.

Gezondheidszorg
Daaruit blijkt dat de tevredenheid over de gezondheidszorg nergens groter is dan in België, Nederland en Luxemburg. De Belgen behoren bovendien tot de schaarse Europeanen die menen dat het systeem de voorbije vijf jaar op peil is gebleven.

Pensioen
De Belgen tonen zich ook relatief tevreden over het pensioenstelsel en de werkloosheidsvergoedingen, maar net als de meeste Europeanen zijn ze wel van oordeel dat de situatie de voorbije vijf jaar is verslechterd en de verwachtingen voor de toekomst zijn evenmin rooskleurig.

Ontevreden over dienstverlening
In het algemeen zijn zowat alle Europeanen ontevreden over de publieke dienstverlening in hun land. Met uitzondering van de Luxemburgers en de Esten hebben de inwoners van alle lidstaten het gevoel dat de dienstverlening de voorbije jaren achteruit is geboerd.

De peiling vond plaats tegen de achtergrond van de recessie en het is dan ook weinig verrassend dat inwoners van zowat alle lidstaten zich zeer pessimistisch uitlaten over de toekomst van de werkgelegenheid en de koopkracht.

Algemeen tevreden
Desondanks tonen de meeste Europeanen zich wel tevreden over hun leven in het algemeen. Het EU-gemiddelde bedraagt 3,2 punten op een schaal van -10 tot +10. De tevredenheid is het grootst in Denemarken en Zweden, België bezet de achtste plaats met 4,6 punten en scoort daarmee beter dan het Europese gemiddelde




Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :