donderdag 4 februari 2010

2010 jaar van de waarheid voor Pensioenregister in Nederland

Op 1 januari 2011 moet het Pensioenregister beschikbaar zijn. Bereikbaar voor elke burger. Zo staat het in de wet en dat gaan we waarmaken,” aldus Francine Giskes, voorzitter van het bestuur van de Stichting Pensioenregister. Ook het Verbond van Verzekeraars is lid van dit bestuur.

Het doel van het Pensioenregister is om het voor iedere burger mogelijk te maken om via één digitale ingang (website) een totaaloverzicht te krijgen van alle bij pensioenfondsen en pensioenverzekeraars opgebouwde pensioenaanspraken en toekomstige rechten, én van de aanspraken in het kader van de Algemene Ouderdomswet (AOW).

Het Pensioenregister laat bovendien zien waar het pensioen is opgebouwd en waar je dus terechtkunt voor meer informatie. Met het Pensioenregister kan iedereen zo op elk moment weten wat hij heeft en wat hij later krijgt. “Naar mijn mening is dat een geweldige belofte aan het publiek die we in 2010 dus gaan waarmaken. Maar een ‘appeltje eitje’ is die uitdaging niet. En de rol van de pensioenuitvoerders daarbij wil ik niet onderschatten”, stelt Giskes.



Wettelijke basis
De achtergrond van de instelling van een Pensioenregister is het verzoek van de wetgever dat er een pensioenregister moet komen, waarin ook de AOW-gegevens worden betrokken. De pensioensector heeft die handschoen samen met de SVB opgepakt en de Stichting Pensioenregister opgericht. Giskes is, als burgemeester van Texel, onafhankelijk voorzitter het bestuur, dat ook bestaat uit vertegenwoordigers van de drie pensioenkoepels, het Verbond van Verzekeraars en de SVB. In 2008 startte de Programmaorganisatie die het Pensioenregister feitelijk realiseert en digitaal beschikbaar maakt.

Testperiode
In totaal sluiten zo’n 600 pensioenuitvoerders aan op het Pensioenregister. Dit moet gebeuren in de periode van april tot en met december 2010. Vóór die periode moet er door de pensioenuitvoerders zelf worden getest. Tijdens die testperiodes bekijkt het Programma of de aansluiting voldoet aan de gestelde eisen. Giskes: “Samen met de Stuurgroep, die inhoudelijk toezicht houdt op het Programma, en de herhaaldelijke auditering – ook door een externe partij – heb ik er alle vertrouwen in dat het Pensioenregister er op 1 januari volgend jaar staat.”
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :