Landal GreenParks

dinsdag 29 december 2009

Aantal Belgen met een superpensioen neemt snel toe.

Het aantal topambtenaren met een pensioen van bijna € 5.700 per maand neemt de jongste jaren verrassend snel toe.
Dit bedrag staat in schril contrast met het gemiddelde pensioen van de Belg: € 1177 voor mannelijke werknemer en slechts € 577 voor vrouwelijke werknemers.

In zijn nummer van januari 2009, dat op 24 december verschijnt, ging Plus Magazine op onderzoek naar de bedragen van de reële wettelijke pensioenen van de Belg (de zogenaamde eerste pijler). De verschillen tussen de hoogste en de laagste blijken verrassend groter te zijn dan gedacht, net als deze tussen werknemers en ambtenaren.

De Belgische pensioendiensten betalen een maandelijks bedrag uit dat varieert van € 0,05 tot
€ 6.830. Een opvallende trend is de snelle groei van het aantal ambtenaren dat geniet van het zogenaamde absolute maximumpensioen (plafond) voor ambtenaren. In juni 2008 van dit jaar bedroeg dit € 5.691,60 per maand. Het aantal ambtenaren dat dit pensioen ontvangt, nam in 2007 met 28 % toe en moet nu rond de 2.700 liggen. Volgens de pensioendienst van de openbare sector (PDOS) is dat het gevolg van de relatief hoge stijging van de ambtenarenwedden in de voorbije vijftien jaar. Bovendien kunnen federale topambtenaren die een speciale opdracht hebben gekregen, door dit plafond breken ten gevolge van de Copernicushervorming. Hun absoluut maximumpensioen kan oplopen tot € 6.830 per maand.

In schril contrast hiermee vallen de lage gemiddelde pensioenen in ons land op. Volgens de meest recente cijfers bedraagt het reële gemiddelde werknemerspensioen € 1.177 per maand voor mannen en slechts € 537 voor vrouwen. De kloof met de ambtenarenpensioenen blijft groot: een mannelijke ambtenaar krijgt gemiddeld € 2.262 pensioen per maand, een vrouwelijke € 1.870. Bij werknemers die een wettelijk pensioen kunnen combineren met een groepsverzekering (2de pijler), wordt die kloof echter kleiner. Aan gespreksstof zal het op de nationale pensioenconferentie niet ontbreken.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks