Landal GreenParks

donderdag 9 juli 2009

Stefan Duchateau: De verzekeringssector heeft haar lesje in 2001-2002 geleerd

Het is opvallend dat de verzekeringssector ditmaal minder hard door de crisis wordt geraakt dan de banksector. Volgens financieel adviseur Stefan Duchateau is daar een logische verklaring voor. De verzekeraars hebben namelijk al eerder klappen gekregen. Toch is de lucht nog niet helemaal opgeklaard.

Stefan Duchateau: “In 2001-2002 waren de verzekeraars zwaar geleveraged en dat is ze toen zuur opgebroken. Dat geldt op de eerste plaats voor de levensverzekeraars, die op de beurs rendementen van gemiddeld 6 tot 7% op jaarbasis dachten te realiseren. Nu is de leverage in de verzekeringssector veel kleiner dan in de banksector. De doorsnee bank belegde met een leverage van pakweg 10, maar daarvan was in de verzekeringssector geen sprake."

Toch is er binnen de sector nog een stuk onduidelijkheid, onder andere wat de beleggingsportefeuilles betreft. Stefan Duchateau: “Ik stel me bijvoorbeeld vragen bij de toekomstige winsten van de levensverzekaars. De rente staat laag en het valt nog af te wachten of op de beurzen veel winsten te rapen gaan vallen. Ook de bankverzekeraars kunnen nog harde noten te kraken krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar ING, dat sterk aanwezig is in levensverzekeringen maar in zijn bancaire poot ook nog eens met een grote portefeuille aan Alt A-leningen. Waarom ING zo sterk in die Alt A-leningen vertegenwoordigd is? Dat was een strategische keuze, die nu niet meer terug te schroeven valt.”
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks