Landal GreenParks

donderdag 25 juni 2009

Wet Verwilgen - Bent u in orde met de informatieplicht inzake ziekteverzekeringen?

Reeds vroeger wezen we u al op de gevolgen van de wet-Verwilghen voor de collectieve ziekteverzekeringen. Maar we besteden graag extra aandacht aan dit belangrijke onderwerp. Want op 1 juli 2009 loopt de overgangsperiode voor bestaande collectieve polissen af.

Als uw werknemers een collectieve hospitalisatie-, arbeidsongeschiktheids- en/of invaliditeitsverzekering genieten via uw onderneming, bent u als werkgever verplicht alle huidige en toekomstige aangeslotenen over 2 zaken te informeren: de mogelijkheid tot individuele verderzetting en de prefinancieringsmogelijkheid. In deze nieuwsbrief leggen we uit wat dit in de praktijk inhoudt.

Mogelijkheid tot individuele verderzetting
Ten laatste 30 dagen nadat een werknemer het voordeel van de collectieve verzekering verliest, moet u hem erop wijzen dat hij de dekking individueel kan verderzetten . Als hij 2 jaar bij een collectieve polis aangesloten was gebeurt de verderzetting zonder medische formaliteiten en zonder wachttijd.

Zodra de werknemer op de hoogte gebracht is van de mogelijkheid tot individuele verderzetting, heeft hij zelf nog eens 30 dagen tijd om bij de verzekeraar een offerte aan te vragen.

Prefinancieringsmogelijkheid

Omdat de werknemer er sinds zijn aansluiting bij de collectieve polis niet jonger op geworden is, mag hij zich bij een individuele verderzetting aan een hoger tarief verwachten. De mogelijkheid bestaat echter om via een bijkomende verzekering een reserve aan te leggen. Als de werknemer geprefinancierd heeft en op een gegeven ogenblik de ziektekostendekking individueel verderzet, houdt de verzekeraar geen rekening met zijn werkelijke leeftijd op dat moment, maar wel met de leeftijd waarop hij met de prefinanciering gestart is. Ook over deze prefinancieringsmogelijkheid moet u de werknemers inlichten.

Een aantal verzekeraars biedt een prefinancieringsproduct aan in het kader van de hospitalisatieverzekering, maar niet in het kader van de invaliditeitsdekking.

Hoe inlichten?

U moet uw werknemers informeren over de mogelijkheid tot individuele verderzetting -schriftelijk of via elektronische wijze- en over de mogelijkheid tot prefinanciering. Gras Savoye Consulting raadt u aan om deze informatie door uw werknemers te laten ondertekenen en het bewijs ervan bij te houden. Wij helpen u graag met de formulering van deze schriftelijke communicatie.

Sanctie

Als u de informatieplicht inzake prefinanciering niet naleeft, staat u volgens de wet in voor de tariefverhoging die de werknemer aangerekend krijgt bij een individuele verderzetting.

Alweer wetswijziging op til

Ondertussen is er alweer gesleuteld aan de wet-Verwilghen en werd een wetsvoorstel goedgekeurd.

Wij pikken er hier de belangrijkste wijziging voor u uit. Heel concreet moet u de werknemer er bijkomend op wijzen dat hij voortaan langer kan nadenken over een individuele verderzetting. Hij kan namelijk de oorspronkelijke termijn van 30 dagen nog eens met maximaal 30 dagen verlengen, al moet hij dit wel schriftelijk of elektronisch aan de verzekeraar melden.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks