Landal GreenParks

woensdag 24 juni 2009

Vlaamse gemeenten krijgen het moeilijk

De regio's zullen voor de opmaak van de begroting 2010 en 2011 de gemeenten tot een budgettaire evenwicht moeten aanmanen. Dat er op de begroting van de gemeenten veel 'rek' zit, is volgens een studie van Dexia niet het geval.

'Elk niveau zal een inspanning moeten leveren. De gemeenten hebben tot nog toe vrij goed de schokken opgevangen, maar de ergste gevolgen van de crisis op de begrotingen moeten dit jaar nog komen', zegt Dexia-econoom Frank Lierman.

De forse inflatie-opstoot in 2008, de bankencrisis en de weerslag ervan op de reële economie spelen ook de gemeenten parten. Zij hebben daar bij de opmaak van hun begrotingen voor 2009 maar gedeeltelijk rekening mee gehouden.

Positief is dan weer wel dat de financiële situatie van de gemeenten zonder de crisiselementen, erop vooruitgegaan is. Vlaanderen heeft voor de gemeenten schulden ingelost à rato van 100 euro per inwoner.

De personeelsuitgaven stegen met bijna 6 procent in het budget van 2009, vooral door de drie indexsprongen die de hoge inflatie van vorig jaar hebben meegebracht.

Dexia luidt de alarmklok over de pensioenproblematiek van de gemeenten. Er is nog altijd geen oplossing gevonden voor de grote pensioencontrasten tussen statutaire ambtenaren en contractuelen. Ofwel zullen de gemeenten hun bijdragevoeten moeten laten stijgen, ofwel een aanvullend pensioen voor contractuelen moeten spijzen. Maar in beide gevallen zal het de gemeentekas veel geld kosten
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks