Landal GreenParks

donderdag 25 juni 2009

Jong CD&V De vergrijzing wacht niet.

De federale regering heeft aangekondigd een versnelling hoger te schakelen. Premier Van Rompuy opende daarbij vijf zogenaamde werven. Het gaat om de sanering van de overheidsfinanciën, asiel en migratie, het energiedossier, de staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde. Er is echter nog een dossier dat geen verder uitstel verdraagt: dat van de vergrijzing.

De Studiecommissie Vergrijzing stelde de zaken vorige week nog eens op scherp. De kosten van de vergrijzing zullen door de economische crisis aanzienlijk zwaarder doorwegen dan verwacht: tot 8,2 procent van het BBP tussen 2008 en 2060. Hoe gaan we deze factuur betalen? De begroting zou pas in 2015 terug een evenwicht bereiken. Er zullen dus geen overschotten voor de pensioenen worden opzijgezet; wel integendeel. De fundamenten van onze welvaartstaat beginnen dan ook langzaam weg te zakken.

Onze bouwplannen: 6 hervormingen

De enige manier om de vergrijzing op te vangen, is een hervorming van ons sociaal stelsel en een drastische verhoging van de tewerkstellingsgraad. Vooral voor de groep 55- tot 64-jarigen zijn ingrepen nodig. De arbeidsparticipatie voor deze groep bedraagt momenteel immers 37 procent, waarmee België aan de staart van het Europese peloton hangt.

JONGCD&V roept CD&V dan ook op om als lid van de federale regering de volgende 6 structurele hervormingen door te voeren:
1. Ouder wordende babyboomers moeten worden geholpen en aangemoedigd om op de arbeidsmarkt te blijven in plaats van vervroegd uit te treden.
2. Routes naar vervroegde uittreding, zoals het brugpensioen onder 58, moeten worden afgesloten.
3. Het debat over een verhoging van de pensioenleeftijd kan niet louter worden afgedaan met de boutade dat eerst de effectieve pensioenleeftijd moet worden opgetrokken. Wij pleiten voor de invoering van een pensioenloopbaan van minimum 43 jaar.
4. De werkloosheidsverzekering moet worden aangepast. Uitkeringen die niet beperkt zijn in de tijd, leiden tot voortdurende werkloosheid. Een beperking in de tijd moet bespreekbaar worden.
5. In de gezondheidszorg, moeten meer realistische en dus budgettair houdbare groeinormen worden vooropgesteld.
6. De begroting moet zo snel als mogelijk terug in evenwicht zijn. 2015 is veel te laat.

Dringend: bouwmeester gezocht

De zesde werf – die van de vergrijzing – schreeuwt om een bouwmeester. Om het huis van de welvaartstaat overeind te houden, is er nood aan een grondige renovatie. Deze hervormingen moeten zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Zoniet dreigen we de kosten van de vergrijzing niet te kunnen dragen én komen de lasten volledig op de schouders van de jonge generaties terecht. Het is dan ook niet zonder reden dat de Europese Commissie in haar vergrijzingsverslag van 2009 waarschuwt dat de vergrijzing de solidariteit tussen generaties in het gedrang kan brengen. Onder andere diezelfde Europese Commissie toonde aan dat er zich nu een unieke gelegenheid voordoet om de structurele hervormingen door te voeren die een vergrijzende samenleving nodig heeft. Straks is dat momentum definitief voorbij. Door nu te handelen, kunnen we van de vergrijzing nog een historische prestatie – een prachtig bouwstuk - maken. Er is echter geen tijd meer te verliezen.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks