Landal GreenParks

woensdag 24 juni 2009

Conserverende aanslagen

Op 19 juni 2009 heeft de Hoge Raad verschillende belastingarresten gewezen over conserverende aanslagen bij pensioenen en lijfrenten in internationaal verband. Bij de procedures ging het over de vraag of het verdragsrechtelijk is toegestaan een conserverende aanslag op te leggen over opgebouwde pensioen- en lijfrenteaanspraken indien sprake is van al voor de invoering van het regime van de conserverende aanslagen bestaande belastingverdragen. De procedure met nummer 44.050 had betrekking op lijfrenteaanspraken in internationaal verband.

De Hoge Raad heeft in de procedures beslist dat het opleggen van deze aanslagen vanwege de in de procedures toepasselijke belastingverdragen enerzijds en de tekst van de wet anderzijds, in strijd is met de goede trouw die bij de uitleg en toepassing van belastingverdragen in acht moet worden genomen. De arresten zijn op 19 juni 2009 gepubliceerd.

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft naar aanleiding van genoemde arresten op 19 juni 2009 per brief (DB09-329) aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal laten weten maatregelen te zullen nemen om ook in verdragssituaties een conserverende aanslag te kunnen opleggen bij mensen die naar het buitenland vertrekken en in Nederland belastingaftrek hebben gehad voor de premies voor pensioen of een lijfrente.

Naar het oordeel van de staatssecretaris laten de arresten van de Hoge Raad ruimte om de wet zodanig te wijzigen dat ook in de in de betreffende procedures spelende verdragssituaties nog steeds conserverende aanslagen kunnen worden opgelegd bij belastingplichtigen die naar het buitenland vertrekken en in Nederland een belastingfaciliteit hebben gehad voor de premies voor pensioen of een lijfrente. Er zullen wettelijke maatregelen worden genomen om ook in de betreffende verdragssituaties een conserverende aanslag te kunnen blijven opleggen.

In het vorenstaande kader zal De Jager nog voor het zomerreces wetgeving naar de Kamer sturen. De ministerraad is hiermee op 19 juni 2009 akkoord gegaan. Doel van de maatregel is om te voorkomen dat afkoop van in Nederland met belastingvoordeel opgebouwde aanspraken kan plaatsvinden zonder dat Nederland het verleende belastingvoordeel kan terugnemen. Vanwege de mogelijk zeer substantiële budgettaire derving bij oneigenlijk gebruik door anticipatiegedrag, zal de maatregel met terugwerkende kracht tot en met 19 juni 2009 worden ingevoerd.

N.B.: De conserverende aanslag wordt opgelegd bij vertrek naar het buitenland en alleen ingevorderd bij een zogenoemde ‘verboden handeling’ zoals het ineens laten uitkeren (afkopen) van het belastingvrij opgebouwde pensioen. Bij de heffing over de gewone periodieke pensioenuitkeringen verandert er niets.

Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks