Landal GreenParks

maandag 29 juni 2009

Bedrijfspensioenen blijven overeind

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) deden de Belgische bedrijfspensioenfondsen het met een rendement van -21,6 procent aanzienlijk slechter dan het OESO-gemiddelde (-17,4 procent). Geen reden tot paniek, legt voorzitter Philip Neyt van de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen (BVPI) uit.

Onze fondsen zouden sterk in de Bel20 belegd zijn. Dus in banken.
Philip Neyt: "Over die Bel20-hypothese kan ik formeel zijn: die klopt niet. De Belgische pensioenfondsen zijn altijd al heel internationaal belegd geweest. Voor de helft zelfs buiten de eurozone. Het gewicht van de banken was natuurlijk groot in alle Europese indexen."

Hoe erg is het slechte resultaat van de bedrijfspensioenfondsen?
Philip Neyt: Ik zie geen enkel probleem optreden. 2008 was een hoogst uitzonderlijk jaar; zelfs in slechte jaren scoren de fondsen gemiddeld nog 4 procent boven de inflatie. De meeste fondsen hebben in het verleden dan ook mooie buffers opgebouwd. En het is niet zoals bij de banken, waar mensen op elk ogenblik hun geld kunnen komen opvragen. Om hun verplichtingen na te komen, kunnen de pensioenfondsen met een horizon van 15 tot 20 jaar rekenen; ze hebben dus wel wat tijd om die ene lelijke uitschieter goed te maken.

Toekomstige gepensioneerden hoeven zich geen zorgen te maken?
Philip Neyt: "Nee. Vooreerst: we hebben het hier alleen over de tweede pijler van de pensioenen. Bedrijfspensioenen worden door de werkgevers bovenop het loon gelegd; ze vullen de wettelijke pensioenen aan en behoren tot de arbeidsovereenkomst. Welnu, in België - dat is toch vrij uniek - moeten de bedrijfspensioenfondsen wettelijk hetzij het resultaat, hetzij een bepaald rendement te garanderen, dat is één. Twee: als ze daar niet in slagen, is de werkgever verplicht het fonds bij te springen."
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks