Landal GreenParks

woensdag 29 oktober 2008

Pensioenfondsen in Nederland in het nauw

De Nederlandse pen- sioenfondsen komen weer in de knel door de wereldwijde instorting van de beurskoersen. KPN en TNT moeten bijstorten in hun pensioenkassen. Nederlandse gepensioneerden kunnen volgend jaar niet rekenen op een automatische indexering.Begin deze week bleek dat het logistiek concern TNT een aanvulling van 75 miljoen euro in het pensioenfonds voor zijn personeel moet stoppen. Door de ingestorte beurskoersen is de zogenaamde dekkingsgraad van het fonds ontoereikend. Het vermogen is niet langer groter dan 105 procent van de verplichtingen van het fonds. De Nederlandsche Bank (DNB), de financiële toezichthouder van Nederland, vindt dat een kritische grens is bereikt. Bedrijfsfondsen die hun dekkingsgraad daaronder zien zakken, moeten van DNB hun reserves aanvullen. Om die reden maakte het telecombedrijf KPN vorige week bekend 60 miljoen euro opzij te zetten voor pensioenen.

De Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen vallen onder een milder regime. Een kas voor de metaal- en elektrobranche, die 600.000 verzekerden telt, is vorige week ook beland onder de kritische grens van 105 procent. Ze krijgt van DNB drie jaar tijd om haar reserves te herstellen. ABP, met 1 miljoen verzekerde ambtenaren en leraren het grootste pensioenfonds van Nederland, zag de dekkingsgraad in oktober zakken tot 118 procent. Het moet in een herstelplan aangeven hoe het binnen 15 jaar de dekkingsgraad terugbrengt op 125 procent of meer.

Verhoogde premies

Vanwege de onverwachte schommelbewegingen op de beurs nemen de bedrijfstakkassen op korte termijn nog geen beslissing over de manier waarop de reserves opgekrikt worden. Ze hopen nog op een herstel van de koersen. De branchevereniging van de fondsen liet vorige week echter al weten dat de gebruikelijke verhoging van pensioenen volgend jaar niet meer vanzelfsprekend is. Een deel van de gepensioneerden moet erop rekenen dat zijn uitkering in 2009 'niet of minder' wordt verhoogd.

Na de beurscrisis in 2001 zaten de Nederlandse pensioenfondsen ook al in het nauw. Om hun reserves te herstellen verhoogden ze destijds de premies. Daardoor daalde de koopkracht in Nederland scherp, en was de economische neergang krachtiger dan elders
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks