Landal GreenParks

dinsdag 28 oktober 2008

Miljoenen voor TNT-pensioen

TNT moet het eigen pensioenfonds volgend jaar waarschijnlijk spekken met 75 miljoen euro. Het post- en pakketbedrijf moet dat doen omdat de buffers van het pensioenfonds de afgelopen tijd snel zijn geslonken. Dit liet TNT maandag weten bij de bekendmaking van de derde kwartaalcijfers.

TNT is het tweede grote bedrijf dat zijn pensioenfonds op deze wijze te hulp moet schieten. Vorige week zei ook KPN dat het moet bijstorten.

Die dekkingsgraad van pensioenfondsen daalde de afgelopen weken ongekend snel. Die van het TNT-pensioenfonds kelderde bijvoorbeeld van 115 eind september naar onder de 105 procent op maandag. Onder dat percentage moet een fonds razendsnel een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hierin moet staan hoe het fonds de dekkingsgraad denkt op te krikken.

De snelle daling is het gevolg van de dalende aandelenkoersen en de gedaalde lange rente. Door de malaise op de aandelenmarkten daalt het vermogen van het fonds. Aan de andere kant stijgen de verplichtingen als gevolg van de gedaalde lange rente. Hoe lager de rente hoe hoger het pensioenfonds de toekomstige verplichtingen aan werkenden en gepensioneerden moet waarderen.

Ook de dekkingsgraden van grote pensioenfondsen, zoals ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn, zijn scherp gedaald sinds het einde van het kwartaal. De grote beweeglijkheid van de dekkingsgraad maakt het lastig voor de fondsen hun indexatie- en premiebeleid te bepalen. Normaal gesproken baseerden ze dat op een bepaalde peildatum. Nu willen ze zich niet meer vastpinnen op een bepaalde datum.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks