Landal GreenParks

vrijdag 21 september 2007

Pensioenfondsen vinden weg naar België nog niet - Fiscaliteit Drie pan-Europese fondsen erkend

Het gaat om het Pfizer Pensioenfonds en het Pfizer Voorzorgsfonds van de Amerikaanse farmagroep Pfizer, en om het Pensioenfonds Groep-Staal, van de staalsector. Hun grensoverschrijdende activiteit beperkt zich tot het Groothertogdom Luxemburg. In feite betreft het de concentratie in België van de pensioenactiviteiten die voordien in de twee landen uitgeoefend werden. De erkenning van een vierde pan-Europees pensioenfonds is naar verluidt op komst.

Al bij al is het een voorzichtige start van het nieuwe statuut van 'Organisme voor de Financiering van Pensioenen (OFP)' dat België begin dit jaar, inspelend op een Europese richtlijn, opzette. Met een gunstig fiscaal regime en een soepel prudentieel toezicht probeerde België buitenlandse pensioenfondsen ervan te overtuigen zich in ons land te vestigen. De ambitie was om binnen 3 tot 5 jaar fondsen die samen 150 miljard euro beheren in België te hebben, wat goed zou zijn voor een Europees marktaandeel van 5 procent. Premier Guy Verhofstadt ging begin dit jaar het nieuwe regime promoten met roadshows in Genève en Londen.

Het Belgische offensief veroorzaakte onrust in Nederland, dat er een rechtstreekse aanval in zag op zijn sterke pensioensector en dat vreesde sommige fondsen naar België te zien vertrekken. Maar voorlopig lijkt Nederland zich niet veel zorgen te moeten maken. De Nederlandse minister van Sociale Zaken, Piet-Hein Donner, liet vorige maand weten dat er niet moet worden gevreesd voor een exodus van de pensioenfondsen.

Een grote vis heeft België met zijn nieuwe regime nog niet gevangen. België heeft er zelfs één verloren: Philips koos Luxemburg als vestigingsplaats voor zijn pan-Europees pensioenfonds. Toch rekent België er nog op meerdere multinationals te kunnen overtuigen om hun pensioenfondsen in België te vestigen. 'Er is interesse', luidt het bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), 'we krijgen heel wat vragen. Maar het is begrijpelijk dat het nemen van zo'n beslissing in een multinationale onderneming wel wat tijd vergt'.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks