Landal GreenParks

dinsdag 18 september 2007

Leergang Pensioenrecht Katholieke Universiteit Leuven

Pensioenrecht vandaag

De vergrijzing laat zich stilaan voelen. Het pensioenrecht dijt steeds verder uit en kent steeds complexere vraagstukken van sociale en fiscale aard. Inzicht in en kennis van het pensioenrecht zijn onontbeerlijk bij het oplossen van pensioenproblemen.

Het pensioenrecht omvat niet alleen de wettelijke pensioenen. Ook de aanvullende pensioenen en het individuele pensioensparen vallen onder het pensioenrecht. Hier valt een duidelijk juridisch onderscheid tussen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren op. Ook de brugpensioensstelsels, de canada-dry stelsels en de inkomensgarantie voor ouderen maken deel uit van het pensioenrechtelijke vraagstuk. Daarnaast neemt het aantal vragen van burgerrechtelijke en procesrechtelijke aard gestaag toe. Doorheen al deze materies loopt ook steeds meer een Europeesrechtelijke draad. Het pensioenrecht wordt duidelijk steeds meer een eigen rechtsgebied bestaande uit vele specifieke voorschriften van uiteenlopende aard. Deze nationale en Europese beleidsregels maken een gedegen inzicht in de rechtspraak en de werking van de toezichthouders en pensioeninstellingen onmisbaar.

Opzet van de leergang

De leergang heeft als doel inzicht te bieden in de systematiek, de achtergronden en de concrete toepassing van het pensioenrecht. De actuele academische kennis en praktijkkennis van het pensioenrecht worden op een hoog niveau overgedragen. Het pensioenrecht wordt daarbij als een zeer breed domein benaderd.

Na afronding van de leergang zijn de deelnemers in staat om pensioenvraagstukken zelfstandig te behandelen, de pensioenjuridische en -fiscale problemen af te bakenen, alsmede relevante wet- en regelgeving en rechtspraak toe te passen. In de lessen wordt uitgebreid ingegaan op actuele thema's relevant voor practici, zoals de implementatie van de WAP (Wet Aanvullende Pensioenen), discriminatievraagstukken in aanvullende pensioenen, de mogelijkheden van Canada Dry stelsels in bedrijven, de pensioenrechten bij de overgang van onderneming, de fiscale behandeling van aanvullende pensioenplannen, de berekeningswijze van de inkomensgarantie voor ouderen ...

Website
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks