Landal GreenParks

donderdag 6 september 2007

Hoge Raad Financiën viseert de spaarder

Doe de spaarders en beleggers een verlaging van de arbeidskosten betalen. Dat stelt de Hoge Raad van Financiën voor in een advies aan minister van Financiën Didier Reynders. Een loonlastenverlaging van ruim 6 miljard euro zou voor meer dan de helft moeten worden gefinancierd door een verdubbeling van de roerende voorheffing tot 30 procent.

De hoge loonlasten in België zetten een rem op de werkgelegenheid en ondermijnen onze concurrentiekracht. Daarom moeten de arbeidskosten met 6 miljard euro omlaag. Dat schrijft de Hoge Raad van Financiën (HRF) in een nog niet vrijgegeven rapport.

Om die loonlastenverlaging te financieren, viseert de Hoge Raad in de eerste plaats de spaarder en belegger. De experts pleiten voor een algemene spaarbelasting van 25 of zelfs 30 procent, ongeacht of de spaarder zijn rendement uit een coupon of uit meerwaarde haalt. Dat zou bijna 4 miljard euro opbrengen.

Het voorstel houdt een ingrijpende verstrenging van de spaarfiscaliteit in: een spaarbelasting van 30 procent betekent een verdubbeling in vergelijking met de 15 procent roerende voorheffing die beleggers nu op hun vastrentende coupons betalen.

Op aandelen zou er voor het eerst een meerwaardebelasting komen. De verhoging van de belasting op dividenden van 25 naar 30 procent is minder sterk dan bij obligaties, maar staat haaks op de internationale trend. Zo verlaagde Nederland dit jaar de dividendbelasting van 25 naar 15 procent.

Het adviesorgaan maakt zich sterk dat de Europese spaarrichtlijn, waardoor de Belg met zijn spaargeld niet langer naar Luxemburg kan vluchten, een kapitaalvlucht minder waarschijnlijk maakt. Wel merkt de HRF op dat het voorstel om zo'n algemene belasting op sparen en beleggen in te voeren, betekent dat het fiscaal bankgeheim moet sneuvelen. 'Het bankgeheim is hoe dan ook uit de tijd', luidt het.

Behalve deze verhoging van de spaarfiscaliteit stelt de Raad nog voor de btw te verhogen, pensioenkapitaal zwaarder te belasten, het huwelijksquotiënt af te schaffen en de accijnzen op stookolie en tabak te verhogen.

Copyright © De TIJD
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks