Landal GreenParks

woensdag 5 september 2007

The Future of Retirement: The new old age – Global report

De vergrijzing van de wereldbevolking in de komende halve eeuw zal ingrijpende veranderingen met zich meebrengen. In deze bijdrage ondervraagt HSBC Insurance maar liefst 21,000 mensen tussen de 40 en 79 jaar oud. Het rapport is als zodanig de meest uitgebreide studie inzake attitudes ten opzichte van pensioenen en het leven op de oude dag.
Het toenemende aantal ouderen lijkt vaker een reden voor paniek dan een voor vreugde. De financieringscrisis, de afhankelijkheidsratio, de immer stijgende gezondheidsuitgaven en het verminderde belang van familiebanden worden alle genoemd als redenen voor de snelle opmars van de groep kwetsbare ouderen. Deze derde wereldwijde HSBC enquête toont dat zestigers en zeventigers van cruciaal belang zijn voor onze familie, gemeenschap en werkplek. Bijdrage. Oudere mensen leveren significante bijdragen aan de samenleving in de vorm van vrijwillig werk, betaald werk, belastingen en steun aan familie en vrienden:
Van de 60+ers verricht een derde vrijwilligerswerk of deed dat in het verleden. Van deze groep besteedt zo’n 50% minstens één dag per week aan vrijwilligerswerk. Voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk alleen al is deze activiteit meer dan 23 miljard dollar op jaarbasis waard.
Wereldwijd blijft een groot aandeel van de 60+ers in de arbeidsbevolking. In mature economieën bedraagt dit aandeel tussen een vijfde en de helft.
Oudere mensen zijn belangrijke verstrekkers van zorg aan familie en vrienden. Ze zorgen ook voor substantiële financiële transfers naar de jongere generatie. Volgens het HSBC rapport geven ouderen meer dan dat ze krijgen. Hun bijdrage is fundamenteel voor de zorg en steun aan hedendaagse families.
Familie. Families zijn sterk en belangrijk: ondanks de veranderingen die het concept “familie” onderging, kiest een meerderheid van de respondenten nog steeds de familie als bepalend voor “wie ze zijn”. Daarnaast geloven de meeste mensen dat families verantwoordelijk moeten zijn voor hun leden. Praktische en persoonlijke steun aan ouderen in nood wordt wereldwijd beschouwd als een verantwoordelijkheid van de familie, terwijl financiële steun ook als een taak voor de staat gezien wordt. Het rapport onderzoekt hoe familiestructuren veranderen en hoe rolpatronen binnen de familie door deze verandering beïnvloed worden. Gezondheid. De onderzoekers onderzochten ook de gezondheid van oudere mensen en de impact ervan op participatie aan het maatschappelijk leven. Mensen in mature economieën alsook de trendsetters in de steden van transitie-economieën lijken enkel een bescheiden achteruitgang in hun levenskwaliteit te ondervinden wanneer ze op penseion gaan. Zestigers en zeventigers voelen zich in het algemeen goed in hun vel. In termen van controle en levenskwaliteit zijn er slechts kleine verschillen met veertigers en vijftigers. Wereldwijd leiden zestigers en zeventigers een onafhankelijk leven en zijn ze optimistisch ten aanzien van zichzelf en de toekomst. Wat leren we? Ouderen zijn van fenomenaal belang voor onze maatschappij. Beleidsmakers doen er goed aan dit te respecteren en in maatregelen te voorzien die zestigers en zeventigers toestaan zo actief te blijven als ze willen en kunnen. Werkgevers moeten de waarde van oudere werkkrachten erkennen en hen beschouwen als een troef op de werkplek. Binnen gemeenschappen en families geven oudere mensen meer da dat ze ontvangen.

Lees het volledige rapport hier

Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks