Landal GreenParks

donderdag 6 september 2007

DB-plannen vragen meer aandacht - Internationale trends

Bedrijven schieten maar traag wakker in hun zoektocht naar financiële oplossingen voor pensioenrisico’s.
Pension Plan Risk: Using the Calm Before the Next Storm, een studie van Towers Perrin en CFO Research Services, toont aan dat vele bedrijven hun pensioenrisico’s maar langzaam aanpakken. De vloed aan nieuwe reguleringen zullen de financiële impact van vele pensioenplannen transparanter maken voor de aandeelhouders, maar volatieler voor de werknemers. Het onderzoek omvat interviews en een bevraging van 174 topmanagers uit de VS en het Verenigd Koninkrijk, allen werkzaam in een bedrijf met defined benefit (DB) plans.
Meer dan de helft van de respondenten zou de laatste jaren meer en meer tijd besteden aan het opvolgen van pensioenrisico’s. Ongeveer 29 procent van de respondenten beweerde dat pensioenrisico’s nauw gecoördineerd worden met het bredere kader van risicomanagement. Bij bijna een derde is het pensioenrisico ingepast in een enterprise risk management (ERM) framework, terwijl 27 procent beweert dat dergelijke risico’s volledig losstaan van andere risico’s. In grotere bedrijven met meer dan vijf miljard omzet zou zelfs vijftig procent zijn pensioenrisico’s ingebed hebben in een ERM-kader.
Volgens het onderzoek bekommeren senior financial executives zich echter nog te weinig om hun pensioenrisicobeheer en krijgen ze belangrijke risico’s die daaraan verbonden zijn, niet op de radar. Slechts een derde van de respondenten onderneemt een expliciete of gedetailleerde strategie inzake pensioenrisico’s, zoals demografische en historische analyses of financiële projecties onder verschillende macro-economische situaties. Amper zes procent vindt dat pensioenen een substantieel risico voor de organisatie betekenen, en niemand vond het probleem ‘acuut’. Toch vond 40 procent dat recente wijzigingen in accounting- en investeringsvereisten een nieuwe strategie voor pensioenrisico’s noodzaken.
Bron: www.towersperrin.com
copyright : FD magazine
Download studie
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks