Landal GreenParks

woensdag 5 september 2007

Al 33 bruggepensioneerden moeten werk zoeken

Generatiepact langzaam zichtbaar

De RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) telt al 33 bruggepensioneerden die beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. Dat is welgeteld 0,03 procent van alle bruggepensioneerden. De gevolgen van het Generatiepact worden maar langzaam zichtbaar.
Tot het Generatiepact was voor iemand die met brugpensioen ging de beroepsloopbaan automatisch afgesloten. Met het pact werd daar verandering in gebracht. Werknemers die na een herstructurering op brugpensioen gingen, moesten tot hun 58ste ingeschreven blijven als werkzoekende. De RVA houdt sinds kort dan ook aparte statistieken bij over die groep bruggepensioneerden. Voorlopig gaat het wel maar over een bescheiden groepje. Eind juli waren er welgeteld 33 bruggepensioneerden verplicht ingeschreven als werkzoekende. Het gaat allemaal om Vlamingen. 25 van hen zijn vrouwen.

De verplicht werkzoekenden vallen voorlopig in het niet in vergelijking met de bruggepensioneerden met een vrijstelling. Daarvan telde de RVA er eind juli 113.606. Die groep zwol in een jaar tijd nog met 2.618 personen aan. Begin dit jaar leek het er even op dat de toename stilgevallen was, maar de jongste maanden kruipt het cijfer weer omhoog. Die toename is vooral het gevolg van personen die niet na een herstructurering maar via de 'gewone' regeling op brugpensioen vertrekken, bijvoorbeeld als 55-jarige na een loopbaan van 38 jaar. Die groep moet nog altijd niet beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Vertraging
De RVA verwacht wel dat de groep verplicht werkzoekenden begin volgend jaar sterk zal stijgen. Pas dan duiken de bruggepensioneerden van de grote herstructureringen, zoals VW, Opel of Carrefour in de statistieken op. Dat gebeurt met vertraging omdat die eerst een half jaar in een tewerkstellingscel moeten doorbrengen en dan nog een paar maanden tijd hebben om hun aanvraag in te dienen. Bovendien wordt in 2008 ook de regeling voor 'gewone' bruggepensioneerden strenger.

Copyright © De TIJD
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks