Landal GreenParks

donderdag 10 november 2022

Immotheker Finotheker lanceert Pensioenbarometer

Met de Pensioenbarometer wil Immotheker Finotheker de 3,27 miljoen Belgen die individueel sparen voor hun pensioen in de zogenoemde derde pijler meer inzicht geven in de rendementen.

"Als onafhankelijke makelaar vergelijkt Immotheker Finotheker met voorsprong het grootste aantal verschillende pensioenspaarfondsen en -verzekeringen van België, liefst 136 producten. De verschillen in rendement zijn groot." De producten met kapitaalgarantie presteren dit jaar beter, met rendementen van 0 tot 0,8 procent, dan de producten zonder kapitaalgarantie. Vooral in die laatste categorie zijn er grote verschillen in rendement sinds Nieuwjaar. Het beste product verliest slechts 0,3 procent, tegenover een verlies van bijna 42 procent voor het slechtste

maandag 11 april 2022

Heel wat woonzorgcentra worden duurder: gemiddeld pensioen ligt ver onder die prijs en kloof wordt alleen maar grote

In verschillende woonzorgcentra in ons land stijgt de dagprijs de komende maanden. De reden? De stijging van de levensduurte en - vooral - de energieprijzen die enorm gestegen zijn de laatste maanden. De bewoners in woonzorgcentra van het Antwerps Zorgbedrijf en Integro in Limburg kregen al een brief. Het gemiddelde pensioen ligt ver onder de prijs van een woonzorgcentrum. Die kloof wordt nu nog groter.

Vervolg  (deredactie.be) 

dinsdag 18 januari 2022

CD&V lanceert pensioenplan: wie meer bijdraagt of korter leeft, krijgt meer

CD&V wil de pensioenen opkrikken. Daarbij kijken de Vlaamse christendemocraten naar een aanpassing van de vervangingsratio - het percentage van het loon dat iemand als pensioen krijgt. Tegelijkertijd pleit de partij er voor de band met het aantal gewerkte jaren te versterken, zodat wie meer heeft bijgedragen, ook meer pensioen ontvangt.

vrijdag 5 november 2021

Gemiddelde pensioenleeftijd blijft steken op 63 jaar

De werkelijke gemiddelde pensioenleeftijd van de Belgen blijft liggen op 63 jaar en bijna 4 maanden, ondanks de ambities van de overheid om de Belg langer te laten werken.

Dat stelt het hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van gegevens van 260.000 werknemers. 'De cijfers tonen aan dat de Belg met vervroegd pensioen blijft gaa
n zodra het kan. Om de reële pensioenleeftijd op te trekken kunnen bedrijven nog meer inzetten op landingsbanen en werkbaar en wendbaar werk', klinkt het.

maandag 26 oktober 2020

Zwaard van Damocles boven de gemengde en de aanvullende pensioenen bij de overheid verdwijnt

Het Grondwettelijk Hof wijst in het arrest 113/2020 de vernietiging af van de wet van 30 maart 2018. Die wet behandelt enkele gekende (knel)punten m.b.t. de wettelijke en de aanvullende pensioenen van overheidspersoneel.

Dit arrest sluit aan bij de rij van pensioenarresten van het Grondwettelijk Hof die de wetgever beweegruimte geven om pensioenhervormingen die tegelijk ingrijpend, doordacht en niet onredelijk zijn, door te voeren.

Het arrest betekent ook dat de onzekerheid verdwijnt die verbonden was aan het wettelijke kader bij enkele belangrijke aanvullende pensioenstelsels voor overheidscontractuelen die sinds de wet zijn opgezet. Het gaat hier onder meer over het Vlaamse publieke pensioenstelsel met het Vlaams Pensioenfonds en het aanvullend pensioen voor het personeel van o.m. het federaal openbaar ambt. Ook andere deelentiteiten nemen trouwens initiatieven voor het opzetten van een aanvullend stelsel.

En zo wordt de pensioentanker weer een beetje bijgestuurd.


Belg wil volgens peiling op 61 jaar met pensioen

De mentaliteit over onze pensioenleeftijd zit muurvast. Dat moet blijken uit een peiling in opdracht van levensverzekeraar NN. Zo vindt de helft van de Belgen dat we op 61 jaar op pe
nsioen moeten kunnen. 

woensdag 20 december 2017

Bedankt !


Bedankt 
aan iedereen
die ons de voorbij 10 jaar
heeft gelezen en gedeeld.




ca 700 blogvolgers
ca 700 twittervolgers
ca 4.000 nieuwsbriefabonnees
ca 8.600 berichten
ca 1.000.000 pageviews


dinsdag 19 december 2017

Pensioenbetoging: minister Bacquelaine hekelt "desinformatie om bevolking te bedriegen" | Metro

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft op de Franstalige radiozenders Bel-RTL en RTBF de initiatiefnemers achter de pensioenbetoging op de korrel genomen. Hij spreekt van een “desinformatie-campagne die erop gericht is mensen te bedriegen” over de federale pensioenmaatregelen. “Bij de socialisten gaat men van de ‘werf van ideeën’ naar de ‘werf van leugens'”, zegt Bacquelaine, verwijzend naar de ‘ideeënwerf’ van de PS.

Pensioenbetoging: minister Bacquelaine hekelt "desinformatie om bevolking te bedriegen" | Metro

MR wil dat PS stopt met "desinformatie over pensioenen te verspreiden" | Binnenland | Nieuws | HLN

MR-voorzitter Olivier Chastel roept oppositiepartij PS op te stoppen “met desinformatie over de pensioenen te verspreiden”. Aan de vooravond van een nationale vakbondsbetoging tegen het pensioenbeleid reageert Chastel daarmee op de uitspraken van zijn PS-collega Elio Di Rupo. Die hekelde in La Dernière Heure “het destructieve gedrag van de MR/N-VA-regering, die bezig is het wettelijk pensioen te vernietigen”. “Het is verkeerd te beweren dat de pensioenen gaan dalen”, reageert Chastel. “Door iets langer te werken, zal iedereen hogere pensioenrechten opbouwen.” Hij benadrukt dat de regering niet heeft geraakt aan de loopbaanduur van 45 jaar om aan een volledig pensioen te komen. “De wettelijke pensioenleeftijd is opgetrokken tot 67 jaar in 2030, maar vandaag net zomin als in 2030 zal iemand met een volledige loopbaan of met een zwaar beroep tot aan de wettelijke pensioenleeftijd werken”, aldsu Chastel.

MR wil dat PS stopt met "desinformatie over pensioenen te verspreiden" | Binnenland | Nieuws | HLN

Chastel (MR) aan PS: 'Hou op met desinformatie over pensioenen te verspreiden' - België - Knack.be

MR-voorzitter Chastel reageert daarmee op de uitspraken van zijn PS-collega Elio Di Rupo. Die hekelde in La Dernière Heure 'het destructieve gedrag van de MR/N-VA-regering, die bezig is het wettelijk pensioen te vernietigen' 'Het is verkeerd te beweren dat de pensioenen gaan dalen', reageert Chastel maandag in een mededeling. 'Door iets langer te werken, zal iedereen hogere pensioenrechten opbouwen.' Hij benadrukt dat de regering niet heeft geraakt aan de loopbaanduur van 45 jaar om aan een volledig pensioen te komen.

  Chastel (MR) aan PS: 'Hou op met desinformatie over pensioenen te verspreiden' - België - Knack.be

Grote betoging tegen de pensioenhervorming: wat zit de vakbonden zo hoog?  | VRT NWS

De drie grote vakbonden komen vanaf 10.30 uur samen in het centrum van Brussel. Ze protesteren tegen de pensioenplannen van de regering, omdat ze vrezen dat die de pensioenen van werknemers verder ondermijnen. Er worden tienduizenden mensen verwacht. 07:01 Maar waarom komen de bonden precies op straat? Er was al heel veel onvrede bij de vakbonden over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, maar vandaag gaat het vooral over deze pijnpunten:

Grote betoging tegen de pensioenhervorming: wat zit de vakbonden zo hoog?  | VRT NWS

Premier Michel haalt uit naar vakbonden: “Proberen angst te zaaien door leugens te verspreiden” - Het Nieuwsblad

Het zal u niet ontgaan zijn: de christelijke en socialistische vakbonden hebben vandaag betoogd tegen het “het pensioengeknoei” van de regering-Michel. Vanuit verschillende hoeken uit de politiek kwam er kritiek op de initiatiefnemers. Onder meer van premier Charles Michel. Volgens hem zaaien de vakbonden angst door leugens te verspreiden. De bonden gaan daar tegenin en stellen dat “een leefbare oude dag” onzeker is geworden door de plannen van de regering-Michel. In Brussel kwamen dinsdag 25.000 betogers op de been, meldt de politie. Volgens de christelijke vakbond ACV waren het er om 40.000. “We zijn tevreden over de opkomst en het signaal. Over de reactie van de regering zullen we wellicht niet tevreden kunnen zijn”, zei ACV-voorzitter Marc Leemans. Vanuit de politiek is er hard gereageerd op de initiatiefnemer

Premier Michel haalt uit naar vakbonden: “Proberen angst te ... (Brussel) - Het Nieuwsblad

"Beste ABVV, wil je ook aan ons, jongeren, denken en niet alleen aan jullie oude garde?" | VRT NWS

"Wat is het alternatief, ABVV? Is het alternatief dat wij jongeren een nog grotere staatsschuld zullen moeten dragen? Mocht dat het geval zijn, kan ik u één ding zeggen. Wij hebben er genoeg van!", schrijft Wannes De Roeck, student en voorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond.

"Beste ABVV, wil je ook aan ons, jongeren, denken en niet alleen aan jullie oude garde?" | VRT NWS

Michel: "Vakbonden en oppositie zaaien angst door leugens te verspreiden" | VRT NWS

Premier Charles Michel (MR) verwijt de vakbonden en de oppositie dat ze "leugens" en "fake news" verspreiden over de pensioenhervormingen van de regering. "We gaan meer inspanningen doen om onze hervorming beter aan de mensen uit te leggen." In een reactie reageert Marc Leemans van het ACV dat de berekeningen van de vakbonden wel degelijk solide zijn.

Michel: "Vakbonden en oppositie zaaien angst door leugens te verspreiden" | VRT NWS:

Pensioenbetoging lokte 25.000 vakbondsmilitanten naar Brusse  | VRT NWS

De nationale pensioenbetoging van de drie grote vakbonden heeft volgens de politie 25.000 vakbondsmilitanten naar Brussel gelokt. De bonden zelf spreken over 40.000 deelnemers. De betoging verliep zonder incidenten en liep rond 13 uur op zijn einde

Pensioenbetoging lokte 25.000 vakbondsmilitanten naar Brussel: herlees de liveblog   | VRT NWS

'Pensioen met punten: het ultieme recept voor een onzekere oude dag' - België - Knack.be

Het is tijd om alarm te slaan. De pensioenen in ons land behoren tot de laagste van Europa. De regering Michel wil ze verder verlagen, via het pensioen met punten. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) probeert nog altijd het licht van de zon te ontkennen. 'Slechts enkelen zullen moeten werken tot 67', tweet hij er lustig op los. 'En wie langer werkt krijgt ook extra pensioen.' Met andere woorden, het is allemaal zo erg nog niet. 'Een beetje langer werken voor méér pensioen, dat is toch perfect te doen.'

  'Pensioen met punten: het ultieme recept voor een onzekere oude dag' - België - Knack.be

Pensioenminister Bacquelaine: "We hebben het gemiddelde pensioen verhoogd" | VRT NWS

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zegt dat de vakbonden de bevolking "misinformeren". "We hebben de gemiddelde pensioenen net opgetrokken", zegt hij bij RTBF radio. "Deze regering heeft als eerste een pensioencomité opgericht, daarmee hebben de sociale partners meer inspraak dan ooit.

"Pensioenminister Bacquelaine: "We hebben het gemiddelde pensioen verhoogd" | VRT NWS

Groen: "Federale regering heeft deze betoging besteld met oneerlijke pensioenhervorming" | VRT NWS

Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt van Groen heeft de federale regering de vakbondsbetoging "besteld". Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De pensioenhervorming is oneerlijk, mensen zitten in onzekerheid." Vincent Van Quickenborne van Open VLD is het daar niet mee eens: "Deze betoging is georganiseerd door de vakbond die onverdedigbare privileges blijft opeisen. Militairen gaan met pensioen als ze 42 jaar zijn."

Groen: "Federale regering heeft deze betoging besteld met oneerlijke pensioenhervorming" | VRT NWS



LIVE Duizenden mensen verwacht voor pensioenbetoging: Dienstverlening De Lijn verstoord - België - Knack.be

Er worden dinsdag in Brussel duizenden of zelfs tienduizenden mensen verwacht op de nationale betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering. Hoeveel volk er exact zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. De verwachtingen van de vakbonden liggen tussen 20.000 en 50.000 mensen.

LIVE Duizenden mensen verwacht voor pensioenbetoging: Dienstverlening De Lijn verstoord - België - Knack.be

Grote betoging tegen de pensioenhervorming: wat zit de vakbonden zo hoog?  | VRT NWS

De drie grote vakbonden komen vanaf 10.30 uur samen in het centrum van Brussel. Ze protesteren tegen de pensioenplannen van de regering, omdat ze vrezen dat die de pensioenen van werknemers verder ondermijnen. Er worden tienduizenden mensen verwacht.

Grote betoging tegen de pensioenhervorming: wat zit de vakbonden zo hoog?  | VRT NWS

Puntensysteem doet steeds langer werken voor minder pensioen | De Tijd

De regering verwijst naar Zweden om het ‘pensioen met punten’ te promoten, maar net zoals in Duitsland, dat ook het puntenpensioen kent, is dat geen succes. De regering wil een ‘pensioen met punten’ invoeren. Die invoering kan ook retroactief zijn, zegt pensioenminister Bacquelaine. Dan krijg je pensioenpunten voor reeds gewerkte jaren. Maar hoeveel euro zal zo’n punt waard zijn? Pas wanneer je met pensioen gaat, worden jouw punten omgezet in euro’s. De waarde van de punten en de leeftijd waarop je mag gaan, zullen afhangen van factoren waar jij geen enkele vat op hebt: de stijging van de levensverwachting, de situatie van de overheidsfinanciën en de evolutie van het gemiddeld loon.

Puntensysteem doet steeds langer werken voor minder pensioen | De Tijd



Minimumpensioen van 1.500 euro | Mars voor onze pensioenen in gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV Brussel - ACV Brussel en hun organisaties. - Samen Kan Het Anders

Onze Belgische pensioenen behoren tot de laagste van Europa. Daarom willen we dat het wettelijk pensioen 75% van je gemiddelde loon is, in plaats van 60% vandaag en eisen we een minimumpensioen van 1.500 euro. De niet-gewerkte perioden, zoals bij ziekte en werkloosheid, laten we graag meetellen. Omdat onze Sociale Zekerheid een solidair systeem moet blijven, solidair met wie pech heeft gehad. Ook in de toekomst moet iedereen op 65 jaar met pensioen kunnen gaan en vroeger als je 40 jaar hebt gewerkt. Ook wanneer je een zwaar beroep hebt, mag je, als het aan ons ligt, al vroeger met pensioen.

Sociale zekerheid – minimumpensioen van 1.500 euro | Samen Kan Het Anders


Leven we om te werken of werken we om te leven? Over het onderwijspensioen - DeWereldMorgen.be

Weinig sectoren zijn zo zwaar getroffen door de pensioenhervormingen als het onderwijs. Leerkrachten die aan het begin van hun loopbaan staan, zullen 5 tot 8 jaar langer moeten werken en als alle geplande maatregelen uitgevoerd worden, zullen ze maar liefst 400 à 600 euro netto per maand minder pensioen krijgen. Met het geplande puntensysteem kan die inlevering nog verder oplopen. Een mogelijke uitweg zou de aanvaarding zijn van de lerarenjob als zwaar beroep, maar daar worden geen middelen voor voorzien.

Leven we om te werken of werken we om te leven? Over het onderwijspensioen - DeWereldMorgen.be:

Pensioenhervorming: de puntjes op de ‘i’ - VBO

Laat er geen twijfel over bestaan: een hervorming van ons pensioenbeleid is absoluut noodzakelijk. Sinds 1950 is de levensverwachting met 13 jaar gestegen, de effectieve uittredeleeftijd 4 jaar gedaald en de effectieve loopbaanduur met meer dan 10 jaar ingekort. Langer leven en studeren, kortere loopbanen en hogere pensioenen gaan niet samen. Met de dalende verhouding van het aantal werkenden (die financieren) tegenover het stijgend aantal gepensioneerden (waarvoor we financieren) daar bovenop, is ons huidig pensioenstelsel onhoudbaar geworden.
Pensioenhervorming: de puntjes op de ‘i’:




Verandert de website mypension.be straks in mytombola.be? | PVDA

Als je je pensioen al eens bent gaan berekenen op mypension.be, dan heb je zeker ook vastgesteld dat het niet simpel gaat worden om de eindjes aan elkaar knopen als we gepensioneerd zijn. En de regering is van plan om het nog een beetje erger te maken. Maar we kunnen er nog een stokje voor steken. Afspraak op 19 december.

Anita begon op haar 17 jaar te werken. Op haar 56ste werkt ze nu al 15 jaar bij de post. Ze staat vroeg op, werkt hard. Ze berekende haar pensioen: 1.230 euro per maand.1 Bart is magazijnier. Een fysiek beroep dat hem al een arbeidsongeval en problemen met zijn voet bezorgde. Hij wou toch nog blijven werken en werkt halftijds om medische redenen. Zijn pensioen later? 1.233 euro per maand. Jolien is bediende. Ze werkt in de sociale sector. Elke dag helpt ze mensen. Ze is het kloppende hart van onze samenleving. Ze is 28 en weet nu dankzij mypension.be dat ze tot 2056 zal moeten werken om aan een volledige loopbaan te komen. En dat om uiteindelijk 1.283 euro per maand te krijgen.

Verandert de website mypension.be straks in mytombola.be? | PVDA




Is het waar dat de jonge leraars 400 à 600 euro per maand minder pensioen zullen krijgen? - DeWereldMorgen.be

Steeds verder gaat de federale regering in de afbraak van het wettelijk pensioen, zowel voor de werknemers uit de privé als voor de ambtenaren. De uitstapleeftijd neemt toe en het pensioenbedrag neemt af. Ook de sector onderwijs deelt in de klappen.

“Weinig sectoren zijn zo zwaar getroffen door de pensioenhervormingen als het onderwijs. Leerkrachten die aan het begin van hun loopbaan staan, zullen vijf tot acht jaar langer moeten werken en als alle geplande maatregelen uitgevoerd worden, zullen ze maar liefst 400 à 600 euro netto per maand minder pensioen krijgen”.

Dat schrijven 25 delegees van zes Vlaamse en Franstalige onderwijsvakbonden in een Opinie/Carte Blanche die o.a. verscheen in “Le Vif” (4 december 2017) en op “De Wereld Morgen” (14 december). Zo begint ook een Petitie tegen de afbraak van het onderwijspensioen.

Stemmen de hallucinante cijfers die in de Opinie en in de Petitie vermeld worden, met de werkelijkheid overeen?

Is het waar dat de jonge leraars 400 à 600 euro per maand minder pensioen zullen krijgen? - DeWereldMorgen.be


Basiseducatie: "Zonder onze acties was hier niets van in huis gekomen" - DeWereldMorgen.be

 Binnen dertien Centra voor Basiseducatie zetten ongeveer 1.400 personeelsleden zich dagelijks in voor mensen die laaggeletterd en laaggeschoold zijn. Begin december boekten het personeel en de vakbonden van basiseducatie een belangrijke overwinning: voor de tien jaar dat ze als contractuelen binnen onderwijs hebben gewerkt krijgen ze een aanvullend pensioen bovenop hun werknemerspensioen.

 Normaal gezien had door de erkenning als statutaire ambtenaren vanaf 2018 dit bij wet geregeld kunnen worden, maar minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine weigerde halsstarrig om een overheidspensioen voor die periode toe te kennen. En dus schoten ze bij Basiseducatie in actie. Op het moment dat de regering het mes in onze pensioenen zet, tonen zij dat aangehouden mobilisatie de politieke machthebbers tot andere inzichten kan dwingen. Binnen dertien Centra voor Basiseducatie zetten ongeveer 1.400 personeelsleden zich dagelijks in voor mensen die laaggeletterd en laaggeschoold zijn.

Basiseducatie: "Zonder onze acties was hier niets van in huis gekomen" - DeWereldMorgen.be: .

maandag 18 december 2017

Hoe een regionale pensioenbetoging plots een nationale actie is geworden | De Morgen

Aanvankelijk werd er 20.000 man in Brussel verwacht, maar intussen rekenen de vakbonden erop dat er morgen veel meer volk op straat zal komen tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. Toch zou u daar in principe weinig van mogen merken. Vier vragen over de betoging. Waarom wordt er betoogd?

Hoe een regionale pensioenbetoging plots een nationale actie is geworden | binnenland | De Morgen

Vakbonden verwachten duizenden militanten voor pensioenbetoging - België - Knack.be

Er worden dinsdag in Brussel duizenden of zelfs tienduizenden mensen verwacht op de nationale betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering. Hoeveel volk er exact zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. De verwachtingen van de vakbonden liggen tussen 20.000 en 50.000 mensen.

Vakbonden verwachten duizenden militanten voor pensioenbetoging - België - Knack.be



Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks