dinsdag 28 april 2009

Meer duidelijkheid over het aanvullend pensioen

Hebt u het geluk een aanvullend pensioen te kunnen opbouwen via uw werkgever? Zo ja, dan doen we een kleine test.

Weet u hoe veel kapitaal u bijeengespaard zult hebben aan het einde van de rit? Weet u bovendien exact hoe veel aanvullende pensioencenten u op dit eigenste moment tot uw verworven reserves kunt rekenen? En wat is de naam van de verzekeraar of de Instelling voor Bedrijfspensioenvoorziening - waarmee uw werkgever in zee is gegaan?

Scoort u nul op drie, hoewel u geregeld overstelpt wordt met bergen informatie aangaande uw aanvullend pensioen? Hele papierbundels met gigantisch veel cijfertjes, en begeleidende tekstvellen waarvan de essentie u doorgaans ontglipt? Geen nood, u hoeft niet meteen te twijfelen aan uw intellectuele capaciteiten. Zelfs Assuralia, de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen, vindt die zogenaamde pensioenfiches nogal cryptisch. Allemaal een beetje van het goeie te veel.

De organisatie, die het gros van de verzekeringsmaatschappijen vertegenwoordigt, pleit voor eenvoudige communicatie terzake. En lanceert het idee van een simpele, gestandaardiseerde basisfiche, die zou gelden voor iedereen die een aanvullend pensioen opbouwt via het werk - ongeacht de verzekeraar die het contract beheert. Zo zou de basisfiche er moeten uitzien: uw naam en rijksregisternummer staan bovenaan, daaronder de naam van uw werkgever en van de betrokken pensioeninstelling, dan het kapitaal op de einddatum van het contract, en ten slotte uw verworven reserves. De essentie dus, in de vorm van een jaarlijkse update.

Het ultieme doel dat Assuralia voor ogen heeft: elke werknemer krijgt via een centrale internettoegang een overzicht van de pensioeninstellingen waar hij aanvullende pensioenrechten opbouwt. Hij kan doorklikken naar de uniforme basisfiches op de websites van de verschillende verzekeraars waar hij aanvullende pensioenrechten opbouwt.

Plus: er wordt een link voorzien naar de help-desk van de betrokken verzekeraars, mocht de werknemer toch nog met concrete vragen of problemen zitten. Liefhebbers van de huidige uitgebreide pensioenfiches zouden nog steeds bij hun verzekeraar terecht kunnen voor méér.

Of het voorstel van Assuralia realiteit wordt, is nog niet honderd procent zeker. De huidige Belgische wetgeving laat het idee in elk geval toe, maar er zijn nog een aantal praktische bezwaren. Er lopen bijvoorbeeld onderhandelingen met het Rijksregister, aangezien verzekeraars momenteel geen toegang hebben tot het rijksregisternummer van hun klanten. En laat dat nummer nu net de sleutel zijn om het nieuwe systeem op poten te kunnen zetten.

Assuralia zou graag ook de Instellingen voor Bedrijfspensioenvoorziening - de pensioenfondsen in mensentaal - bij het plan betrekken. Kwestie van de zaken verder te stroomlijnen, eerder dan een handvol parallelle systemen aangaande het aanvullend pensioen te blijven ontwikkelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Wanneer precies? Op die vraag kan Assuralia vooralsnog geen eenvoudig antwoord op geven
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :