dinsdag 28 april 2009

'Aanvullend pensioen moet recht voor iedereen zijn'

Verzekeringen Sector wil werknemers kans geven extra stortingen te doen

De boodschap is vooral een schot voor de boeg van de federale minister van Pensioenen, Marie Arena (PS). Zij riep eind vorig jaar de Nationale Pensioenconferentie in het leven. Die moet tegen eind dit jaar aanbevelingen doen voor het loopbaaneindebeleid. Dat belette de minister niet al enkele krijtlijnen te trekken. Arena geeft absolute voorrang aan een versterking van de wettelijke pensioenen. De bedrijfspensioenen (tweede pijler) kunnen een aanvullende rol spelen. De derde pijler is in haar ogen zelfs geen pensioen. Het geld dat nu naar de fiscale stimulering ervan gaat, kan beter gebruikt worden voor het versterken van het wettelijke pensioen.

Maar volgens Assuralia moet een levensvatbaar pensioenstelsel op de drie pijlers steunen. Het gemiddelde wettelijke pensioen bedraagt slechts 40 procent van het vroegere loon. Daarmee behoort het tot de laagste van Europa. Door onze wankele overheidsfinanciën en de vergrijzing zal de verhouding tussen bijdragen en uitkeringen bijna zeker verder verslechteren.

De tweede en de derde pijler zijn dus broodnodig om het inkomen van de toekomstige gepensioneerden op peil te houden, zegt Assuralia-directeur Birgit Hannes. Vooral de bedrijfspensioenen kenden de afgelopen jaren een sterke expansie. In 2004 was de helft van de werknemers gedekt door een aanvullend pensioen. Vorig jaar was dat al 60 procent. Dat komt vooral omdat er ook voor arbeiders steeds meer (veelal sectorale) regelingen komen. Door de toetreding van nieuwe groepen, zoals de verzorgingssector en de contractuele ambtenaren, kan de dekkingsgraad volgend jaar oplopen tot 75 procent. Ook bij de zelfstandigen was er sprake van een snelle groei van de dekkingsgraad van het vrij aanvullend pensioen sinds 2004, van 10 naar 50 procent.

Bijdragevoet

Maar er vallen nog altijd groepen uit de boot. En vooral de sectorplannen hebben vaak een relatief lage bijdragevoet. Assuralia pleit voor een verdere veralgemening en versterking van de tweede pijler.

Het systeem moet dan wel doorzichtiger en flexibeler worden. Zelfstandigen hebben nu al een grote vrijheid bij het vastleggen van hun bijdrage. Assuralia stelt voor dat ook werknemers de kans krijgen bijkomende stortingen te doen boven op het basissysteem van het bedrijf. De transparantie kan bevorderd worden met een veel eenvoudiger pensioenfiche en een databank waarin je een overzicht krijgt van al je tweedepijlerverzekeringen.

Voor de derde pijler van het individuele pensioen- en langetermijnsparen vraagt de sector vooral stabiliteit. Al 2,5 miljoen mensen gebruiken het om een appeltje voor de dorst op te bouwen. Het zou dom zijn om zo'n eenvoudig en populair systeem terug te schroeven, klinkt het.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :