donderdag 18 maart 2010

Het verschil tussen CD&V en SP.A

CD&V is de tweede partij die een omvattend pensioenstandpunt bekend maakt. De SP.A schetste het stelsel dat over dertig jaar zou moeten bereikt zijn en blijft vaag over concrete tussenstappen. CD&V zegt vooral welke grote tussenstappen en principes moeten gelden.

CD&V vertrekt van het huidige systeem: een ‘wettelijk' pensioen dat werkenden (en hun werkgevers) sociale bijdragen doet betalen voor de gepensioneerden van nu; daarbovenop is er een ‘aanvullend pensioen' waarvoor werkenden (en hun werkgevers) geld opzijzetten of sparen. CD&V behoudt de drie aparte stelsels (werknemers, zelfstandigen en ambtenaren) en laat ze geleidelijk naar elkaar toegroeien. Voor wie geen pensioen heeft of één dat lager is dan het leefloon, betaalt de staat een gepensioneerdenleefloon (‘IGO').

De SP.A inspireert zich op Nederland. Deze partij zegt dat over dertig jaar voor iedereen eenzelfde totaal nieuw pensioenstelsel zou moeten gelden dat gelijk is voor iedereen.

Iedereen krijgt op de pensioenleeftijd een minimumpensioen, of hij veel of weinig of niet gewerkt heeft. Hij krijgt dat niet omdat hij gewerkt heeft, maar omdat hij burger is. Dat wordt betaald door de staat, met belastingen (die dan hoger worden).
Voorts spaart iedere werkende met zijn werkgever voor een eigen aanvullend pensioen (betaald met sociale bijdragen, maar die kunnen dan lager worden dan nu).
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :